Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Ta turen opp på byfjellet Klompen i Namsos. / Photo: Olav Breen
  • Rock City Namsos tar deg med inn i norsk rockehistorie. / Photo: Olav Breen
  • Namsos ble bygd opp rundt tømmerdrift. På sagbruksmuseet på Spillum kan en oppleve denne fascinerende historien. / Photo: Waslaw Kusnierczky
  • Lei en Dresin og dra på tur langs den nedlagte Namsosbanen. / Photo: Olav Breen
  • Kunstmuseet i Nord - Trøndelag har skiftende utstillinger i Namsos. / Photo: Olav Breen
  • Namsos ligger ved Namsenfjorden og er et trafikknutepunkt for Namdalen. / Photo: Waslaw Kusnierczky

Namsos

Namsos er for mange mest kjent for Prudence, Åge Aleksandersen og D.D.E. Så kalles jo byen også Rock City Namsos. Fra tidlig på 60-tallet og fram til i dag har denne kystbyen i Namdalen fostret flere nasjonale rockestjerner. Det begynte med Stein Ingebrigtsen.

Fra tidlig på 60-tallet og fram til i dag har denne kystbyen i Namdalen fostret flere nasjonale rockestjerner. Det begynte med Stein Ingebrigtsen.  

Rock City Namsos

Rock City Namsos er ikke bare en status, det er også et kompetansesenter for norsk rock og ikke minst et flott utstilling som forklarer hvordan Namsos ble Rock City Namsos. Har du en drøm om å synge inn din versjon av ”Levva Livet” eller ”Æ e Trønder Æ” kan du få oppfylt denne i et av Norges beste lydstudio nettopp på Rock City. 

Trebyen Namsos

Namsos ligger der hvor elva Namsen møter Namsenfjorden.  Byen ble bygd opp rundt tømmerdrift og Namsos kalles derfor også for trebyen. Sagbrukene lå tett langs fjorden og både materialer og ferdighus ble eksportert i stor stil. Denne delen av Namsos sin historie kan du lære mer om på Norsk Sagbruksmuseum – Spillum Dampsag.

Gjenreisingsbyen Namsos

Namsos er den største byen i Namdalen. Det var i 1845 at Stortinget vedtok at det skulle bygges en by her. I dag er Namsos en viktig handelsby for hele Namdalen og deler av Helgeland. Namsos har brent ned flere ganger og i 1940 ble byen bombet av nazistene.  Namsos er en typisk gjenreisningsby på lik linje med Steinkjer og Bodø, starten og slutten på Kystriksveien. 

Opplevelser du må få med deg i Namsos: 

Museum i Namsos 

Norsk Sagbruksmuseum - Spillum Dampsag: Et levende museum som formidler Namsos sin historie og tømmerdriften spesielt.  Museet ligger sør for byen og er godt skiltet fra Kystriksveien Fv17. Museet har fått tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv. Her produseres bl.a. listverk på spesialbestilling. Noe for deg som pusser opp et gammelt hus.

Namdalsmuseet: Ligger i gangavstand fra sentrum. Museet har en rekke eldre bygninger og en imponerende båtsamling. Her finnes også landets eneste sykehusmuseum.   

Kunstmuseet i Nord - Trøndelag: Fylkesgalleriet ligger i kulturhuset, midt i sentrum av byen. Her ligger også biblioteket. Fylkesgalleriet har skiftende og faste utstillinger hele året.  

Andre severdigheter og opplevelser i Namsos

Rock City Namsos: Kompetansesenter for norsk rock. I tillegg NTE-arena rommer senteret et av Norges beste lydstudio og ikke minst et interaktivt formidlingssenter. Her kan du se Åge Aleksandersens skrivestue «Verdensrommet». Du trenger slett ikke å ha inngående kjennskap til Trønderrock for å få et godt utbytte av denne utstillingen som engasjerer besøkende i alle aldre. 

Byfjellet Klompen: Besøker du Namsos hører en tur opp til Klompen med (det egentlige navnet er Bjørumsklompen 114 m.o.h).  Her får du flott utsikt over Namsos by, Namsenfjorden og elva Namsen. Du kan kjøre helt opp på toppen fra sentrum eller ta bena fatt.  På toppen er det tilrettelagt med bord og benker.  

Dresin langs Namsen: Jernbanetrafikken langs Namsosbanen ble nedlagt i 1978 (persontrafikk). Noen år senere opphørte også godstrafikken. I dag kan jernbanelinjen mellom Namsos og Skage oppleves med dresin.  Dresiner kan leies på Namsos Camping. En flott aktivitet for folk i alle aldre. Ta gjerne med niste og gjør en rast langs Namsens bredder. Bestill en dresin her. 

Otterøya: Otterøya er Nord-Trøndelags største øy og ligger i Namsos kommune. Det er broforbindelse over til øya som har Norges nordligste hjortestamme.  Storhavet kommer tett på her, og ytterst ut mot havet ligger Aglen hvor du kan overnatte på Aglen Camping. 

Sykkelutleie i Namsos: Du kan leie sykkel på Namsos Sykkelsenter som ligger i Namsos sentrum.  Her får du leie sykkel for noen timer eller flere dager. Bestill din leie-sykkel her.  Det er også mulig å få levert sykkelen på Namsos flyplass (7 km utenfor Namsos sentrum). Les mer om Fly & Bike og turforslag her, bl.a. øyhopping med sykkel på Namdalskysten.  

Namsos som base for utflukter 

Namsos er et naturlig kommunikasjonssenter i Namdalen med gode bussforbindelser til Steinkjer (mange ganger daglig).  Det går også buss til Grong og Brønnøysund.  Det er hurtigbåtforbindelse fra Namsos til Leka via Jøa, Abelvær og Rørvik.  Widerøe betjener Namsos Lufthavn.

Namsos er et naturlig utgangspunkt for opplevelser langs søndre deler av Kystriksveien.Om du velger å bo i Namsos i flere døgn kan du reise med bil, offentlig transport eller sykkel langs Namdalskysten. For eksempel kan du ta med sykkelen på hurtigbåten og legge opp til en øyhopping-tur på Jøa og Leka.  Eller f.eks. reis med hurtigbåten til Abelvær og sykle til Rørvik.  Kombinasjonsmulighetene er mange.  Du finner mer informasjon og turforslag i forbindelse med reisen med offentlig transport på www.backpacker17.com 

Reiser du med egen bil kan du f.eks. kjøre Fv769 mot Rørvik og på returen kan du ta Skrøyvdalsveien østover til Fv17 og Høylandet.  Denne turen starter på Geisneset (ferjestopp mellom Lund og Hofles). Da får du en flott rundtur med kyst og villmark langs Skrøyvdalsveien, før du til slutt kjører langs Namsen mot Namsos. 

Overnatting i Namsos – hotell og hytteutleie

Hotell i Namsos: 

Tinos Hotell og Restaurant: Trivelig lite familiehotell i Namsos sentrum, med god italiensk restaurant. 

Rica Rock City Namsos: Flott moderne rockehotell vegg i vegg med Rock City Namsos.  Restaurant. 

Hytteutleie og camping i Namsos: 

Namsos Camping: Stor campingplass med flott beliggenhet ved Namsen ca. 7 km fra Namsos sentrum.  Hytter i ulik størrelse, oppstillingsplass for campingvogner/bobiler.  Stor tilrettelagt badeplass og utgangspunkt for dresinturer. 

Aglen Camping: Ytterst ut mot storhavet Folla på øya (med bruforbindelse) Otterøya. Aglen Camping ligger 40 km fra Namsos sentrum. Hytter i ulike størrelser.  Flotte områder for fiske og fotturer.   

Vær artist for en dag i Rock City Namsos / Photo: Olav Breen

Vær artist for en dag i Rock City Namsos

På sagbruksmuseet på Spillum kan en reise tilbake til 1800-tallets sagbruksindustri. / Photo: Waslaw Kusnierczky

På sagbruksmuseet på Spillum kan en reise tilbake til 1800-tallets sagbruksindustri.

Namsos kirke. / Photo: Olav Breen

Namsos kirke.

Namsos er et trafikknutepunkt, og ofte starter sykkelturen med en tur med hurtigbåten fra Namsos. / Photo: Olav Breen

Namsos er et trafikknutepunkt, og ofte starter sykkelturen med en tur med hurtigbåten fra Namsos.

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17