Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Kystbyen Rørvik er midtpunktet på Namdalskysten, her møtes nordgående og sørgående hurtigrute hver dag kl 2100. / Photo: Olav Breen
  • Opplev fiskeværet Sør - Gjæslingan utenfor Rørvik. Hit kan en reise både på dagsturer og en kan også overnatte i autentiske 100 år gamle rorbuer. / Photo: Norveg.
  • Møt norsk kystkultur og kystnæring gjennom utstillinger og historiske vandringer i Kystmuseet Norveg. / Photo: Olav Breen
  • Besøk Berggården gamle handelssted i Rørvik. Hver sommer er det historisk vandring med start på Norveg, og som ender opp på Berggården. / Photo: Waslaw Kusnierczky
  • Kystbyen Rørvik / Photo: Terje Rakke / Nordic Life IN

Rørvik - Vikna

Kystbyen Rørvik ligger vakkert til langs skipsleia og er kommunesenteret i Vikna.

Her begynner den enorme skjærgården som strekker seg videre nordover langs kysten. Ut i havet ligger det autentiske fiskeværet Sør-Gjæslingan som tidlig i forrige århundre var det største fiskeværet sør for Lofoten. 

En spennende måte å bli nærmere kjent med kysten, kulturen og historien er å besøke kystkultursenteret Norveg som ligger i Rørvik. Det unike bygget ble oppført i 2004 og ble tegnet av Gudmundur Jonsson arkitektkontor.

Når du kjører over Nærøysundbrua åpner landskapet seg opp og du blir møtt av kystbyen Rørvik. Videre vestover ligger et øyrike med flere tusen øyer. Ta gjerne en bil- eller sykkeltur ut mot Ytre Vikna og opplev småstedene og kystlandskapet. 

Havbruk og fiskeri er viktige næringer i Vikna og Rørvik er regionens handelssentrum.   

Gjør som mange lokale og gå en tur ned på kaia i Rørvik på kvelden. Da kommer både nord– og sørgående Hurtigrute inn til kai. Du kan gjerne gå om bord om du ønsker å ta skipene i nærmere øyesyn. 

Opplevelser og severdigheter du må få med deg i Vikna

Norveg og Berggården i Rørvik

Ut mot Nærøysundet (skipsleia) ligger kystkultursenteret Norveg. Her kan du besøke utstillingen som presenterer kystens historie gjennom 10 000 år.  I tillegg finner du en god sommerrestaurant i de samme lokalene. Norveg huser også den lokale turistinformasjonen og en museumsbutikk.

Et par hundre meter fra Norveg er Berggården gamle handelssted med «gammelbutikken» og mer tradisjonelle museumsutstillinger.  Hit kommer du med guide fra Norveg på en billett som gjelder begge steder.

Både Norveg og Berggården er en del av Kystmuseet i Nord-Trøndelag som også har flere andre avdelinger som bla. Sør-Gjæslingan.   

Fortellerteater i Rørvik sentrum i sommersesongen

Bli med skikkelser fra «gamle dager» som tar deg med tilbake i historien.  Det populære fortellerteateret begynner på Norveg og du får en interessant og morsom tur i bryggemiljøet like ved, så vel som Berggården. I sommersesongen arrangeres fortellerteateret daglig. Se Kystriksveiens reisehåndbok for nærmere informasjon.  

Sør-Gjæslingan - et autentisk fiskevær

Flere mindre øyer danner øygruppen Sør-Gjæslingan. Omlag 4000 fiskere holdt til her i den mest hektiske fiskesesongen på begynnelsen av 1900-tallet. Sør for Lofoten var dette det største fiskeværene og som på samme måte som i Lofoten var været eid av en væreier.  Riktig nok eide mange av fiskerne sine egne rorbuer, men på leid grunn.  

Helt fram til begynnelsen på 1970-tallet ble Sør-Gjæslingan  betraktet som et livskraftig samfunn og i 1969 fikk været strøm via sjøkabel. Stort innsig av skrei i perioden 1908-1913 gjorde dette til storhetstiden og om lag 100 rorbuer ble bygd og 4000 fiskere virket her. 

I dag drives utleie av rorbuer i Sør-Gjæslingan av Kystmuseet i Nord-Trøndelag, og fiskeværet er relativt lett tilgjengelig med båt fra Rørvik og Namsos.  Bla. går hurtigbåten Foldafjord turer hit på lørdag (fra Namsos) og søndag (fra Rørvik) i sommersesongen. Du kan også overnatte i de gamle rorbuene, men dette bør du bestille på forhånd. Ikke forvent høy standard, her bor du på museum i historiske rorbuer, og her er lite endret de siste 100 år. 

Sør-Gjæslingan er tildelt Norsk Kulturråds Olavsrosa og ble i 2010 et fredet kulturmiljø.

Tett på laksen 

Fra Rørvik sentrum (Norveg) kan du besøke et moderne lakseoppdrettsanlegg og komme tett på laksen.  Det er oppdrettsfirmaet Salmonor som har et visningsanlegg som er tilrettelagt for besøk. Båtturen går med en komfortabel passasjerbåt og selve turen tar ca. 2 timer.  En flott måte å lære mer om laks, oppdrett og kystkultur. Flere av turene går også om Sør-Gjæslingan med ca. to timers opphold der.

Skreifestivalen – et vintereventyr 

Hvert år i mars arrangeres mat- og kulturfestivalen Skreifestivalen i Rørvik.  Dette er en feiring av det tradisjonelle skreifiske som har foregått hver vinter i århundrer.  Her får du muligheten til å innta et godt skreimåltid, og den aller beste opplevelsen får du om du tar turen til Vandsøya, et tradisjonelt fiskemottak.  Her kommer du tett på fiskerne og mottaket.  I fiskarheimen inntar du et solid skreimåltid. Du kan fiske din egen skrei ved deltakelse på båtturer eller i fiskekonkurranser. Hvert andre år arrangeres det et spektakulært vandreteater.

Flyplassen i Rørvik gjør det fult mulig å komme til Rørvik på relativt kort tid, selv på vinteren.  Det lønner seg å booke overnatting så tidlig som mulig om du vil ha med deg dette eventyret. 

Friluftsteateret Trua og Saltet

Det tradisjonelle friluftsteateret Trua og Saltet settes opp hvert år i juli.  Spelet har høstet mange lovord fra så vel publikum som presse.  Spilles ved Garstad kirke ca tre mil utenfor Rørvik.  Stykket tar utgangspunkt i en kirkesøndag og er sentral rundt Hans Nilsen Hauges forkynnelse og folket som levde på Viknaøyene i begynnelsen på 1800-tallet.  

Rørvik som base for utflukter

Rørvik er et utmerket sted å ha som base for ulike utflukter. Du reiser lett til bl.a. Abelvær, Jøa og Namsos med hurtigbåt. Norges Geologiske nasjonalmonument Leka (øy) kommer du også til med hurtigbåt. Kommer du til Leka uten egen bil har du enten muligheten for å leie sykkel eller benytte deg av et rimelig tilbud med taxi rundt øya. Sykkelutleie finner du hos Hansvik Sport i Rørvik.  

En fin tur er å ta hurtigbåt til Abelvær og sykle tilbake. Du finner kokrete turslag på www.backpacker17.com

Du finner mer informasjon i forbindelse med reisen med offentlig transport på disse stedene: 

Transport til og fra Rørvik

Hurtigruta anløper Rørvik to ganger (sør og nordgående hurtigrute møtes i Rørvik på kvelden). Du kan reise med buss til Foldereid hvor du kan skifte buss og reise videre til Namsos og Steinkjer eller til Brønnøysund. Sjekk rutetidene i forhold til hvilke dag du skal reise på. Foldafjord (hurtigbåten mellom Namsos og Leka) stopper i Rørvik.   

Rørvik Lufthavn, Ryum, ligger 6,4 km fra Rørvik sentrum og betjenes av Widerøe Flyselskap.  Det går direkterute til Mo i Rana, Namsos og Trondheim fra/til Rørvik flere ganger daglig. 

Overnatting i Rørvik og Vikna – hotell og hytteutleie

Hotell i Rørvik – Vikna

Kysthotellet Rørvik: Koselig og renovert hotell i sentrum. Frokost er inkludert i prisen. Hotellet har ikke middagsservering, men det finnes restauranter i nærheten.  Det er også en restaurant på Norveg i sommerhalvåret. 

Selvhushold (camping, rorbuer o.l.) i Rørvik – Vikna

Rørvik Rorbuer: Høystandard rorbuer i Rørvik sentrum. Leiligheter, fullt utstyrt, med 2 eller 3 soverom. Båtutleie.  

Løvøen Gård: Selvhusholdsanlegg som ligger bare 9 km fra Rørvik sentrum. Leiligheter av ulike størrelse i det gamle handelsstedet. Gode fiskeforhold og båtutleie.

Kleiva Camping: Campingplass med store og små hytter, 7 km utenfor Rørvik. Båtutleie. Oppstillingsplass for bobiler og teltplass.    

Fiskeværet Sør-Gjæslingan: I historiske rorbuer i Sør-Gjæslingan kan du med offentlig båttransport overnatte i to eller flere døgn. 

Hver sommer går det båter til det fredede fiskeværet Sør - Gjæslingan. / Photo: Olav Breen

Hver sommer går det båter til det fredede fiskeværet Sør - Gjæslingan.

Kystmuseet Norveg er et av Kyst-Norges mest spektakulære landemerker  / Photo: Olav Breen

Kystmuseet Norveg er et av Kyst-Norges mest spektakulære landemerker

Skreifestivalen i Rørvik er en mat- og kulturfestival som arrangeres i mars hvert år. Her kan en nyte gode fiskemåltider, og bli med på aktiviteter og arrangement.  / Photo: Kystriksveien Reiseliv

Skreifestivalen i Rørvik er en mat- og kulturfestival som arrangeres i mars hvert år. Her kan en nyte gode fiskemåltider, og bli med på aktiviteter og arrangement.

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17