Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Sandnessjøen ligger ved foten av fjellkjeden De Syv Søstre. Her sett fra Herøy.  / Photo: Tare Steiro
  • Med ekspressbåter og ferjer når en de fleste øyene fra Sandnessjøen / Photo: Olav Breen
  • Sandnessjøen er et viktig ruteknutepunkt. Nordlandsekspressen og Hurtigruten har daglige avganger nordover og sørover langs Nordlandskysten. / Photo: Olav Breen
  • Sandnessjøen er regionsenteret på den midtre delen av Helgelandskysten / Photo: Waslaw Kusnierczky
  • Alstahaugtunet og Petter Dass museet ligger rett sør for Sandnessjøen langs Fv17 / Photo: Olav Breen
  • Veldig mange flyr inn til Stokkasjøen. Nå kan en også hente/levere utleiesykler direkte på flyplassen ! / Photo: Olav Breen

Sandnessjøen

Kystbyen Sandnessjøen på Helgeland har stor aktivitet innenfor verftsindustri og i moderne tid oljevirksomhet.

Dikterpresten Petter Dass (1647-1707) var sokneprest på Alstahaug fra 1689 fram til sin død.  Hans diktning har blitt en viktig del av den nordnorske identiteten.  Du kan bli nærmere kjent med den fargerike soknepresten, dikteren og handelsmannen om du besøker Petter Dass museum på Alstahaug. 

Fjellrekken De Syv Søstre er lett å få øye på når du kjører fra Tjøtta nordover mot Sandnessjøen. Fjellrekken er en del av sagnfjellene i Nordland og et populært turmål.  

Sandnessjøen er regionsenter for midtre Helgeland og et naturlig utgangspunkt om du ønsker å besøke en av de mange øyene utenfor. 

Om du kommer fra Sør med ferje fra Forvik kommer du til Tjøtta helt sør i kommunen.  Her går veien nærmest i fjæra å bli ikke overrasket om veien er sperret av kyr eller sauer. Her ligger Bioforsk (tidligere Statens Forsøksgård). Et av Kystriksveiens vakreste kulturlandskap finner du nettopp her.

På Tjøtta ligger den Internasjonale kirkegården fra 2.verdenskrig. Noen kilometer lenger nord kommer man til Petter Dass museet med Petter Dass kirken.   

Sandnessjøen

Kystbyen Sandnessjøen på Helgeland har stor aktivitet innenfor verftsindustri og i moderne tid oljevirksomhet. Like utenfor sentrum, på Sandnes, ligger langhuset Torolvstein, og minner oss på områdets historie tilbake til Vikingtiden. Gården Sandnes var en av storgårdene i Nord-Norge og høvdingen Torolv Kveldulvsson bodde her.  

Rusler man gjennom handlegata finner man det meste, inkludert den spennende butikken Turid Grovs Glasskunst.   

Opplevelser du må få med deg i Sandnessjøen og Alstahaug

Krigskirkegården på Tjøtta: Etter 2.verdenskrig bestemte man å flytte alle døde krigsfanger fra lokale kirkegårder i Nord-Norge til Tjøtta. Dette skjedde i 1953 under den kalde krigen og man ønsket å ha oversikt over besøkende fra Sovjetunionen.  I tillegg er også omkomne etter skipskatastrofen DS Rigel gravlagt her. Hele 6725 russiske krigsfanger ligger begravd her i tillegg til 2457 omkomne etter DS Rigel. Historien om DS Rigel er lite kjent.  

Det var engelske fly som bombet troppetransportskipet som var på tur sørover med 2838 mennesker om bord.  De fleste russiske krigsfanger.  Skipet gikk ned like utenfor Tjøtta.    

Petter Dass Museet: Petter Dass museet formidler dikterprestens liv og levne gjennom ulike utstillinger. Her finner du gamle bygninger, selve Petter Dass kirke og et nytt spennende museumsbygg (tegnet av Snøhetta). I sommerhalvåret arrangeres daglige guidede turer som anbefales på det varmeste. Sett av minimum et par timer til dette besøket.  I den lokale kafeen serveres lokal og kortreist mat. 

De Syv Søstre: Den kjente fjellrekken De Syv Søstre ligger like sør for Sandnessjøen. Det går merkede stier opp til alle toppene.   De Syv Søstre består av Botnkrona (1072 moh), Grytfotn (1017 moh), Skjæringen (1037 moh), Tvillingene (945 og 980 moh), Kvasstinden (1010 moh) og Breitinden (910 moh). Du må ta hensyn til været når du bestemmer deg for å ta turen, spesielt om du går alene.

Turistkontoret i Sandnessjøen har kart og nærmere opplysninger om turen på De Syv Søstre.  Både Offersøy Camping og Sandnessjøen Camping ligger nært fjellrekken og her får man også gode råd på veien. 

Vindenes Hus: Vindenes Hus er en del av Skulpturlandskap Nordland.  Skulpturen Vindenes Hus ser du like nord for Sandnessjøen og sør for Helgelandsbrua.  Verket, av Sissel Tolaas, ble avduket i 1991. 

Helgelandsbrua: Den 1065 meter lange Helgelandsbrua åpnet i 1991.  Brua binder Alstahaug og Leirfjord kommune og har mottatt flere priser, bla. ble skråkabelbrua kåret til Norges vakreste bro i 2010.  Nærmeste parkeringsplass, om du ønsker å gå over brua, er på nordsiden.  

Rib tur «Ut i Øyan»: Fra Sandnessjøen sentrum går det Rib-turer «Ut i Øyan».  Turene går fast noen ganger i uken i sommerhalvåret.  En to-timers tur ut i skjærgården tar deg ut Helgelandskystens enorme skjærgård og til et øyrike det er vanskelig å fatte omfanget av. 

Sykkelutleie i Sandnessjøen: Sandnessjøen er et utmerket utgangspunkt for øyhopping med sykkel på Helgelandskysten. Turistkontoret i Sandnessjøen leier ut sykler.  Selv om de har mange sykler er det lurt å være tidlig ute med å bestille. Bestiller du online kan du få sykkelen levert på flyplassen. Et attraktivt tilbud om du kommer med Widerøe til Stokka Lufthavn Sandnessjøen.

Med kajakk på Helgelandskysten: Øyriket langs er ypperlig for havpadling Du kan leie kajakker eller delta på kurs og turer med Tømmervika Opplevelsessenter som du finner på Offersøya ca. 30 km sør for Sandnessjøen langs Kystriksveien Rv17. 

Sandnessjøen som base for utflukter

Sandnessjøen er et av de beste utgangspunktene langs Kystriksveien for øyhopping på Helgelandskysten.  Ut i Øyan (Herøy og Dønna). Fra Sandnessjøen sentrum går det ferje til Dønna.  Fra Søvik (like nord for Petter Dass Museet), 16 km sør for Sandnessjøen, går det ferje til Herøy. Denne rundturen, det går bro mellom de to øyene, kalles Ut i Øyan.

Du kan gjøre denne turen som en dagstur, men du kan med fordel bruke flere dager på Herøy og Dønna. Med hurtigbåt kommer du til Vega, Herøy, Dønna, Lovund, Træna og helt opp til Bodø. Om du har knapt med tid kan du ta en rundtur ut til øyene og returnere etter noen timer til Sandnessjøen. En flott tur, men du kan ikke gå i land på noen av øyene. Vi anbefaler derfor at du parkerer bilen i Sandnessjøen og inkluderer minimum èn overnatting om du reiser til Træna og/eller Lovund.  

Du finner mer informasjon og turforslag i forbindelse med reisen med offentlig transport på www.backpacker17.com 

Transport til og fra Sandnessjøen

Widerøe flyr direkte fra Oslo flere ganger ukentlig. Gode flyforbindelser til Bodø og Trondheim, samt øvrige Helgelandsbyer. Hurtigruten anløper Sandnessjøen to ganger daglig (sør og nordgående). Du kan reise med buss til Mo i Rana via Mosjøen og Brønnøysund i sør. Det går også hurtigbåt fra Sandnessjøen til Brønnøysund et par ganger i uken.  Det går daglig hurtigbåt mellom Sandnessjøen og Bodø (Nordlandsekspressen). 

Overnatting i Alstahaug – Sandnessjøen – hotell og hytteutleie

Hotell i Sandnessjøen: 

Clarion Collection Kysten: Nytt moderne hotell i Sandnessjøen sentrum med kveldsmat inkludert på ukedagene.  

Rica Hotell Syv Søstre: Midt i sentrum, nært buss og båtterminal.  Hotellets nye avdeling er i tilknytning til det nye kulturhuset i Sandnessjøen.  

Sandnessjøen Overnatting: Enkel overnatting.  Midt i sentrum.  Ikke dusj/wc på rommene, men på gangen.  Du kan lage din egen mat i felleskjøkken som finnes i hver etasje.  

Hytteutleie og camping i Sandnessjeøn - Altahaug: 

Napoli Restaurant og Motell: En liten kilometer utenfor Sandnessjøen sentrum.  Restaurant med rikholdig meny (biff,pizza, pasta,kebab etc.). 

Taraldsen Brygge: Ved Tjøtta ferjeleie ca 40 km fra Sandnessjøen.  Overnatting i hytter eller leiligheter. 

Offersøy Camping:10 km fra Tjøtta og 30 km fra Sandnessjøen.  Campingplass ved sjøen. Hytter av ulik størrelse.     

Sandnessjøen Camping: Campingplass med ulike hyttestørrelser.  Ligger like ved Stokka Lufthavn, 10 km fra Sandnessjøen sentrum.   

Seløy Kystferie kjører RIB-turer om sommeren både fra Seløy og fra Sandnessjøen. / Photo: Silje Lindberg

Seløy Kystferie kjører RIB-turer om sommeren både fra Seløy og fra Sandnessjøen.

Like utenfor sentrum, på Sandnes, ligger langhuset Torolvstein, og minner oss på områdets historie tilbake til Vikingtiden. / Photo: Olav Breen

Like utenfor sentrum, på Sandnes, ligger langhuset Torolvstein, og minner oss på områdets historie tilbake til Vikingtiden.

Elg i solnedgang. En klisje kanskje, men faktum er at det er veldig my elg i Alstahaug kommune ! / Photo: Olav Breen

Elg i solnedgang. En klisje kanskje, men faktum er at det er veldig my elg i Alstahaug kommune !

Petter Dass kirke like ved Petter Dass - museet er verdt et besøk. Omvisninger i sommersesongen eller på bestilling.  / Photo: Silje Lindberg

Petter Dass kirke like ved Petter Dass - museet er verdt et besøk. Omvisninger i sommersesongen eller på bestilling.

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17