Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Øya Tomma ligger like utenfor Nesna / Photo: Erlend Haarberg
  • Nesna ligger rett nord for Sandnessjøen / Photo: Reinhard Pantke
  • Nesna museum / Photo: Olav Breen
  • Sjonfjellet rett nord for Nesna byr på fantastisk utsikt i klarvær.  / Photo: Olav Breen

Nesna

Nesna er et utmerket utgangspunkt for og utforske øyriket på Helgelandskysten med hurtigbåt eller ferje.

Midtveis langs Helgelandskysten ligger Nesna. Mange forbinder dette naturskjønne stedet med utdanning, og ikke minst den kjente Nesnalobben. Nesna er også et utmerket utgangspunkt for og utforske øyriket på Helgelandskysten med hurtigbåt eller ferje.

Utenfor tettstedet Nesna ligger Nesnaøyene; Tomma, Hugla og Handnesøya. I nord ligger Sjonfjellet og Rana, mens i sør ligger Leirfjord. Fra Nesna sentrum er det gangavstand til de sentrumsnære naturområdene. Nesna ligger sentralt langs Kystriksveien, med Sandnessjøen i sør. Mo i Rana ligger nord-øst for Nesna langs E6. 

Nesna har gjennom mange år vært et skolested. Her finnes en kristen videregående skole og ikke minst Høgskolen på Nesna, også kjent som lærerskolen på Nesna.
I det gamle handelshuset «Zahl» og i Klokkergården ligger Nesna museum, en avdeling under Helgeland Museum. Museet har skiftende utstillinger og er absolutt verdt et besøk. Her finner du også en fin museumsbutikk. 

Dikterpresten Petter Dass levde mesteparten av sitt liv på Nesna, og her skrev han bl.a. Nordlands Trompet. 

Opplevelser på Nesna 

Nesna Museum: Museet ligger i Nesna sentrum i det gamle handelshuset «Zahl». Dette er et lokalhistorisk museum med ulike utstillinger og egen museumsbutikk. For mer informasjon, se: www.helgelandmuseum.no 

Nesna Kirke: Nesna kirke fra 1879 finner du midt i sentrum av Nesna. Kirken er en korskirke i tre og utenfor kirken står en byste av Petter Dass. Så sent som i 2007 ble det vurdert å rive kirken til fordel for en moderne arbeidskirke. Isteden har Nesna kommune brukt mange millioner kroner til renovering av det flotte kirkebygget.   

Høgskolen på Nesna:  Høgskolen på Nesna, etablert i 1918, er Nord-Norges nest eldste utdanningsinstitusjon. Når lærerskolen ble etablert var det kun lærerutdanning i Tromsø i nord og Levanger i sør, og behovet for lærere i landsdelen var stort. Campus består i dag av moderne bygg, så vel som historiske skolebygg og ligger bare en kort spasertur fra sentrum og ferjekaia på Nesna. 

Nesnalobben: Den kjente ”Nesnalobben” er en vintersko laget av ullfilt. Produksjonen av skoen startet på Nesna i 1955 og gikk helt fram til 2007, da produksjonen ble flyttet til Estland. Skoen er viden kjent for sin evne til å holde på varmen. Mange kvinner startet sin egen arbeidsplass hjemme på Nesna og leverte sko til Nesna Fabrikker. I dag kan du kjøpe Nesnalobben på butikken Zebra som ligger på Nesna Storsenter og på Nesna museum. 

Petter Dass løypa: Bare 500 meter fra Nesna Kirke starter Petter Dass løypa. Startpunktet er Bjørndalen friluftsområde.  Turen tar ca. 1,5 - 2 timer og går gjennom småkupert skogsterreng. På tilbaketuren kan du følge bilveien til Nesna sentrum.

Sykkelutleie på Nesna: Havblikk Camping leier ut sykler og gir gjerne forslag til sykkelturer med utgangspunkt i Nesna. Her kan du også leie båt. 

Nesna som base for utflukter

Ferja fra Nesna sentrum tar deg ut til Tomma, Hugla og Handnesøya, også kalt Nesnaøyene. Men Nesna er også et godt utgangspunkt for turer lengre ut, som til Lovund og Træna. Fra Nesna kan du ta buss til Sandnessjøen og returnere med hurtigbåt samme dag. Du finner mer informasjon og turforslag i forbindelse med reisen med offentlig transport på www.backpacker17.com 

Transport til og fra Nesna

Hurtigruta anløper Sandnessjøen to ganger daglig (sør og nordgående). Nesna har bussforbindelse med Mo i Rana i nord, Mosjøen i øst og Sandnessjøen i sør. Det er hurtigbåtforbindelse fra Sandnessjøen og Bodø til og fra Nesna. Se ruteinfo på www.177nordland.no 

Overnatting på Nesna

Havblikk Camping: Ligger like ved ferjekaia og hurtigbåtkaia, midt i Nesna sentrum og ned mot sjøen. Havblikk camping tilbyr alt fra enkle hytter til store familiehytter, samt rom og leiligheter. Her er det også et stort antall oppstillingsplasser for bobiler/campingvogner. Havblikk har også Nord-Norges største utendørs sklie og andre utendørsaktiviteter.

Ninas Lavvo er et populært møtested med både innendørs og utendørs servering. 

Matservering på Nesna: Det finnes en pizza restaurant, med også andre retter på Nesna Storsenter. På ferjekaia ligger det et gatekjøkken med innendørs og utendørs servering. 

Havblikk camping har Nord Norges største utendørs vannsklie.  / Photo: Havblikk camping

Havblikk camping har Nord Norges største utendørs vannsklie.

Gjør gjerne et stopp på Sjonfjellet.  / Photo: Olav Breen

Gjør gjerne et stopp på Sjonfjellet.

Nesna kirke / Photo: Olav Breen

Nesna kirke

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17