Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Svartisen er Norges nest største isbre. / Photo: Olav Breen
  • Fykan-trappene må prøves ! Ta av mellom Svartisen og Fykantunnelen og kjør innover mot Glomfjellene ! / Photo: Olav Breen
  • Naturen er vakker i Meløy. / Photo: Olav Breen
  • Ta turen ut på en av øyene utenfor Ørnes. Støtt Brygge er et gammelt handelssted med både bespisning og overnatting i historiske omgivelser. / Photo: Olav Breen
  • Storglomvassdammen oppe på Glomfjellet har enorme dimensjoner. / Photo: Olav Breen
  • Glomfjellet / Photo: Olav Breen

Ørnes - Meløy

Svartisen, Norges nest største isbre, ligger i Meløy. Engenbreen (del av Svartisen) strekker seg ned mot Holandsfjorden.

Prøv brevandring, en flott opplevelse uansett vær. Her finner du også Láhko nasjonalpark og Saltfjellet Svartisen Nasjonalpark som begge er lett tilgjenglig via den 9 km lange fjelleien som tar av fra Kystriksveien.

Meløy ligger nord på Helgelandskysten med øyene Støtt og Bolga som spennende reisemål.

Meløy er mangfoldig og du bør ta deg god tid til å oppleve denne delen av Kystriksveien. Like nord for Svartisen ligger Glomfjordfjellene med bla. to enorme steinfyllingdammer. Dette er også porten til Làkho Nasjonalpark som strekker seg nordover til Gildeskål og Beiarn kommune . På denne delen av Kystriksveien er det særdeles korte avstander fra høyfjell til øyriket. På bare minutter kan du forflytte deg fra Glomfjellet til fjærsteinene. 

Kommer du langs Kystriksveien Fv17 fra sør, kommer du til «sørbygda» og tar ferje fra Ågskaret til Forøy. Følger du Fv17 nordover passerer du Svartisen, Glomfjordfjellene, Glomfjord og Ørnes. Tar du Fv452 mot vest kommer du til Åmnes og Vassdalsvik. Fra Vassdalsvik tar du ferje til Ørnes. Dette er alternativet du må ta om du kommer med sykkel (det er ikke tillatt å sykle gjennom Svartistunnelen). 

Nord for Ørnes fortsetter Fv17 mot Reipå og inn i nabokommunen Gildeskål. Her går veien langs havet og et populært stoppested er Grensen, en rasteplass på grensen mellom de to kommunene. Et ypperlig sted å se midnattssolen. 

Industristedet Glomfjord

Glomfjord ligger innerst i Glomfjorden, nært Svartisen. Glomfjord er et typisk industristed som er bygd opp rundt kraftkrevende industri. Eventyret begynte i begynnelsen på forrige århundre med utbygging av vannkraft.  Etter 2.verdenskrig kom den lange Hydro-perioden med bla. produksjon av kunstgjødsel.

Tidlig forelå det store planer for utvikling av industribyen Glomfjord, bla. med etablering av trikk. Gjennom årene har Glomfjord samfunnet opplevd både oppgangstider og nedgangstider som da REC nedla produksjonen av silisiumswafere for bruk i solceller  i 2012.

Kommunikasjonssenteret Ørnes

Noen kaller Ørnes norskekystens vakreste innseiling. Dette er kommunesenteret i Meløy og et viktig kommunikasjonssenter langs Kystriksveien. Ferje, buss og hurtigbåt er samlet på  Ørnes og like ved ligger Ørnes Gamle handelsted (museum).  
Ørnes er ogå et handelsentrum og like nord for Ørnes kai ligger flere butikker, både eksklusive klesbutikker, bokhandel, vinmonopol og mye mer. 

Opplevelser og severdigheter du må få med deg i Meløy

Svartisen: Det er Engenbreen du ser strekke seg ned mot Holandsfjorden fra Fv17. Dette er en del av Svartisen, norges nest største isbre (370 kvadratkilomter). Hit kommer du med en 10 minutters båttur som i seg selv er en flott opplevelse. Å se breen på nært hold er en helt annen opplevelse enn å betrakte den fra avstand.  Det blå blåhvite isen blir mektig når man kommer tett på. Svartisen er lett tilgjengelig med laveste punkt bare 20 moh og høyeste 1594 moh. 

Fra kaia ved Svartisen går man inn til breen. Turen går først langs en smal veg og deretter på berg.  Førse del av turen kan man gjerne sykle og sykler får man leid fra skyssbåten. Vi anbefaler vanlig turklær og et par gode sko. Sett av minimum 3 timer til turen. 

Det beste måten å oppleve Svarisen på

Brevandring med guide er noe de aller fleste kan bli med på. Når du kjøper den guidede turen inngår alt du trenger av utstyr.  Det du selv må huske å ta med deg er  stødige fjellsko, varme klær, hansker og solbriller. Ta gjerne med noe å spise. Ta med egen ryggsekk med litt ekstra plass til breutstyr. Når du skal på bretur må du melde deg på minimum dagen før (turene kan bli fullbooket så det er lurt å være ute i god tid) hos www.rocksnrivers.no 

Verdens største steinfyllingsdam og 1126 trappetrinn. 

En ni kilometer langs annleggsvei, "Fjellveien", tar deg fra Fv17 opp til toppen av Glomfjellet. Dette er en unik måte å oppleve høyfjellet på. Annleggsveien ble bygd i forbindelse med kraftutbyggingen. På toppen vil du se to enorme steinfyllingsdammer. Den ene, Storglomvassdammen, sto ferdig i 1998.  Det imponerende byggverket er 820 meter langt og 126 meter høyt.  Ufattelige 3,5 milliarder m3 vann lagres her. Du tar av fra Fv17 like nord for Svartistunnelen og like sør for Fykantunnelen.

Trappene i Fykan ble bygd i forbindelse med kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Trappene eksisterer den dag i dag og er en fin utfordring for den som ønsker litt trim og flott utsikt.  De 1126 trinnene er bratte, men overkommelige om du ikke lider av høydeskrekk. For å komme til trappene følger du anleggsveien til Glomfjellet fram til den første tunnelen. 

Fra parkeringsplassen på toppen av Glomfjellet kan du følge ulike turstier innover fjellet. Du entrer nå Làkho nasjonalpark.  

Láhko nasjonalpark

Etter å ha kjørt de 9 kilomtererne fra Fv17 (ta like nord for Svartistunnelen) kommer du til Glomfjellet og Láhko nasjonalpark. Parken ble åpnet i 2012 og her på hele 188 kvadratkilometer. Mesteparten av parken ligger i Gildeskål kommune. Det helt spesielle kartslandskapet (grottelandskap og kalksteinforekomster) preger norges 36. nasjonalpark med spennende fjellformasjoner (kalk), grotter og et unikt planteliv.

Her kan du se elver forsvinne for så å dukke opp et helt annet sted. Dette er et eldorado for grotting. Corbels canyon ved Saravatnet er et område med stor variasjon i karstformene. La deg inspirere av NRK fotografen Tom Edvindsens film om Glomfjellet.  

Øyene Bolga og Støtt

Øyene Bolga og Støtt er lett å komme til, men et øybesøk krever selvsagt litt mer planlegging, så sett av litt ekstra tid til nettopp dette. Velg gjerne Ørnes som utgangspunkt for turen ut til en av øyene. Hurtigbåt er ofte det enkleste (spesielt til Støtt hvor du ikke har behov for bilen).  

Støtt - et gammelt handelssted  

Om du vil unne deg selv en spesiell opplevelse i et gammelt fiskevær og oppleve et unikt handelssted med lange tradisjoner så bør du ta turen til Støtt. Her bor du og spiser godt på Støtt Brygge. Her bor du komfortabelt i gammel stil og inntar et bedre måltid i gammelbutikken eller på kaikanten.

Støtt består av Husøy og Støttholmen, også kalt indre og ytre Støtt. Beliggenheten nært til fiskeressursene har gjennom årene gitt Støtt en viktig posisjon i fiskeriene. Landskapet er flatt og innbyr til  lette vandreturer. 

Bolga - et kjent seilingsmerke 

Det karakteristiske Bolgfjellet (339 moh) har vært seilingsmerke langs leia.  Bolgbørra, et hull gjennom fjellet, når du fra kaia på ca. en time til fots. Det er mange og varierte fotturer på øya som bare har litt over 100 innbyggere. På tross av det lave folketallet har et godt servicenivå og det er to overnattingssteder å velge mellom (Bolga fiskebygge og Fiskebrygga, førstnevnte besøkes hvert år av mange fiskeinteresserte turister).  

Om du ønsker å teste ut dine superkrefter kan du forsøke deg på den over 40 tonnruggesteinen.

Andre attraksjoner

Skulpturlandskap Nordland: Kunsverket "Varde" av Per Kirkeby kan besøkes 18 km fra Halsa, på vei mot Bærangfjorden (forlat Fv17 og kjør mot Vassdalsvik like nord for Halsa). Kunstverket, som ble oppført i 1992, fungerer både som en pavilliong og utsiktpunkt og er omringet av en mektig natur med fjell og fjord.  

Ørnes Gamle handelsted: Museet ligger ved kaiområdet på Ørnes og ble bygd for ca. 200 år siden i forbindelse med at det skulle etableres gjestegiveri på Ørnes.  I dag drives museet av Salten Museum.  

På ski i Meløy:  Glomfjordfjellene innbyr til spennende skikjøring til langt ut på våren.  For den som søker frikjøring fra ca. 1000 meter nærmest ned til fjæra er dette et spennende og uoppdaget område.  Ønsker du å finne ut mer om dette kan du ta kontakt med www.rocksnrivers.no I Glomfjord er det en stolheis og alpinbakke med tre løyper.  Stolheisen tar deg også opp på fjellet med flott skiterreng og 1,8 km preparerte løyper. 

Meløy som base for utflukter

Du finner mer informasjon og turforslag i forbindelse med reisen med offentlig transport på www.backpacker17.com 

Transport til og fra Meløy

Hurtigruta anløper Ørnes to ganger (sør og nordgående). Du kan reise med buss til Bodø. Nordlandsekspressen (hurtigbåten mellom Bodø og Sandnessjøen) stopp både på Støtt, Ørnes, Bolga og Grønøy.  Skal du reise nordover mot Gildeskål og Bodø er både buss, båt og hurtigruta et godt alternativ.  Sørover er det enklest å reise med hurtigbåt eller hurtigruta.

Båten over til Svartisen går regelmessig i sommersesongen. / Photo: Reinhard Pantke

Båten over til Svartisen går regelmessig i sommersesongen.

Brevandring på Svartisen gjør turen til en helt spesiell opplevelse. / Photo: Reinhard Pantke

Brevandring på Svartisen gjør turen til en helt spesiell opplevelse.

Turistkontoret på Meløy ligger rett ved veien ca 15 km nord for Forøy (fergeleiet).  / Photo: Olav Breen

Turistkontoret på Meløy ligger rett ved veien ca 15 km nord for Forøy (fergeleiet).

Kunstverket

Kunstverket "Varde" av Per Kirkeby kan besøkes 18 km fra Halsa, på vei mot Bærangfjorden (forlat Fv17 og kjør mot Vassdalsvik like nord for Halsa).

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17