Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Steinkjer kirke er åpen for besøkende i sommersesongen. / Photo: Olav Breen
  • Bystranda i Steinkjer / Photo: Olav Breen
  • Egge museum har friluftsmuseum med dyr, landbruksutstilling og bymuseum. / Photo: Olav Breen
  • Bølareinen er en av norges mest kjente helleristninger. / Photo: Kystriksveien Reiseliv
  • Norges geografiske midtpunkt ligger i Steinkjer. / Photo: Kystriksveien Reiseliv
  •  / Photo: Olav Breen
  • Annet hvert år arrangeres Vikingefestivalen i Steinkjer / Photo: Kystriksveien Reiseliv

Steinkjer

Byen Steinkjer ligger ved munningen av Steinkjerelva og er en typisk gjenreisningsby etter 2.verdenskrig.

Bykjernen er preget av funkisarktitektur fra 50-60-tallet og Steinkjer kirke (1965) er et landemerke i bybildet.  

Steinkjer er sydligste punkt langs Kystriksveien og ligger bare 120 km nord for Trondheim. Byen er Nord-Trøndelags fylkeshovedstad. Steinkjer, innerst i Trondheimsfjorden, er også nordligste by på Innherred som for øvrig omfatter kommunene Verdal, Inderøy og Levanger.

Steinkjer kalles ofte bygdenes by og når du kommer til Steinkjer fra sør, vil du se det karakteristiske jordbrukslandskapet som kjennetegner Innherred. Kommunen er stor og fra sentrum til yttergrensen av kommunen er det hele 40 km.  

Like nord for sentrum ligger Egge som en gang var et maktsentrum i Norge.  Kalv Arnasson fra høvdingegården på Egge var leder for bondehæren som gikk mot Olav Haraldsson i slaget på Stiklestad i 1030.    

Annen hvert år arrangeres en Vikingfestival på Egge. Et familiearrangement som trekker flere tusen besøkende. Det arrangeres også to årlige musikkfestivaler i Steinkjer. Folkemusikkfestivalen Hilmarfestivalen (november) og rockefestivalen Steinkjerfestivalen (juni).  

Handelsbyen Steinkjer trekker til seg kjøpelystne fra et stort omland. Her finner man både et levende sentrum og et større og sentrumsnært kjøpesenter med over 100 butikker.  

Turistkontoret/Kystriksveien Info-Center ligger sentralt til ved E6, nært buss- og jernbanestasjon og kjøpesenteret.  Her får du råd og tips til turen både langs Kystriksveien så vel som opplevelser på Innherred.

Opplevelser du må få med deg i Steinkjer

Steinkjer Kirke med Jacob Weidemanns glassmaleri

Gjenreisningsbyen Steinkjer fikk først sin nye kirke i 1965. Kirken er et landemerke med sin spesielle utforming (basilika) blant annet med et frittstående tårn.  Mest kjent er kanskje kirken for sine glassmaleri av Jacob Weidemann (1923-2011).  Kunstneren har også malt kirkens fondvegg.  Jacob Weidemann vokste opp på Steinkjer. De originale glassmaleriene kan du se utstilt i Steinkjer Rådhus. I sommerhalvåret har Steinkjer Kirke åpent for besøkende.  Ta kontakt med turistkontoret for nærmere informasjon.  

Egge Museum og Eggemarka

Gården Egge omtales i Snorres Kongesagaer og antas å ha ligget der hvor Egge Museum ligger i dag. Like nord for Steinkjer sentrum finner du Egge Museum som en del av Egge området. Historien viser at dette var et maktsentrum, både åndelig og politisk, i tiden før slaget på Stiklestad i 1030. Egge Museum et friluftsmuseum.

Gårdstunet består av bygninger er fra 1800-tallet. Egge Museum har også en egen landbruksutstilling, samt andre tidsavgrensede utstillinger. Noen av disse utstillingene kan du finne i Fylkesmannsgården som ble bygget 1919. Området rundt Egge Museum, Eggemarka, består av flere turstier med ulike gravminner og fornminner. Utsikten over byen er flott og nærheten til sentrum gjør dette til et attraktivt og lett tilgjengelig turområde.  I løpet av sommeren er det mange ulike arrangement på Egge Museum. Annet hvert år arrangeres Vikingefestivalen nettopp her.   

Bølareinen og andre fornminner i Steinkjer

En halvtimes kjøring ut av Steinkjer sentrum, langs østsiden av Snåsavatnet, ligger den ca. 3-4000 år gamle Bølareinen. Dette er en helleristning av en rein i full størrelse.  I samme område er det også funnet mange andre ristninger. Helleristningene stammer fra den tiden da Trondheimsfjorden gikk helt inn til dette området. For å besøke Bølareinen bør du ha egen bil (bil kan leies fra turistkontoret i Steinkjer).

Bardalsfeltet på Gården Bardal vest for Steinkjer (langs Trondheimsfjorden) er Midt-Norges største helleristningsfelt med ca. 400 figurer fordelt på 300 kvadratmeter.  De eldste ristningene er såkalte veideristninger av ulike dyr og er fra ca. 4000 f.Kr.  Senere ristninger ble risset over de gamle, noe som gjør noen av figurene vanskelig å tyde.  Bardalsfeltet ligger 11 km vest for Steinkjer.  Lei gjerne en sykkel på turistkontoret.

Det finnes en rekke andre spennende gravminner og helleristninger i Steinkjer.  Du kan lese mer om dem ved å laste ned denne brosjyren.

Norges Geografiske Midtpunkt 

En populær tur både sommer og vinter er Norges Midtpunkt i Ogndal, øst for Steinkjer sentrum.  Statens Kartverk har lagt til grunn en anerkjent internasjonal metode for å beregne Norges Geografisk midtpunkt (arealtyngdepunkt). Stedet ligger i Skjækra Landskapsvernområde, en times gåtur fra parkeringsplassen ved Lustadvatnet (ca.40 km fra Steinkjer sentrum). Turen går langs en til dels gruset sti og langs en 10 km lang svillesti. Du kan fint ta turen med vanlige joggesko. På selve midtpunktet er det reist en bauta. Mer informasjon om Norges Midtpunkt. 

Verdens største hagestol

På Oftenåsen står verdens største hagestol! Oftenåsen (336 moh.) er et bynært turområde i Steinkjer med godt tilrettelagte stier. Utsikten fra toppen er flott over så vel byen som Trondheimsfjorden. Turen opp fra parkeringsplassen (foten av Oftenåsen) går du på 30-50 minutter, avhengig av hvilke sti du følger.  Om du velger å gå fra sentrum må du beregne ca. 30 minutter ekstra. Oftenåsen har de siste årene blitt et svært populært turområde med mange brukere.  Der ikke tillatt å sykle på stiene.  På toppen av Oftenåsen finner du Peilehytta som har åpent for servering hver søndag i sommerhalvåret.  Her står også verdens største hagestol.  Utsikten over byen er flott. 

Sykkelutleie i Steinkjer

Turistkontoret på Steinkjer huser både Kystriksveien Info-Center og Innherred Turistkontor.  Her kan du leie sykler for både kortere og lengere turer.  Bestill gjerne online.   BystrandaPå gode sommerdager kan du ikke unngå å legge merke til yrende folkelivet på bystranda midt i sentrum. Stranda er anlagt like ved munningen av Steinkjerelva ved E6.  Det er gode parkeringsmuligheter like ved. 

1,3 km lang labyrint  

Midt i Steinkjer like ved turistkontoret finner du en imponerende 1,3 km lang labyrint som består av hele 3300 Søtmispel. En tur i labyrinten kan gjøre at besøket i Steinkjer blir litt lengere enn planlagt…

Steinkjer som base for utflukter

Steinkjer er sørligste punkt på Kystriksveien og turen nordover med offentlig transport gjør du med buss til Namsos. Derfra kan du reise med buss mot Brønnøysund eller båt mot Rørvik og Leka.  Trondheim ligger 120 km sør for Steinkjer og hit kommer du primært med tog. Det går også en ekspressbuss til Trondheim fra Namsos via Steinkjer til Trondheim. Trønderhovedstaden Trondheim største turistattraksjon er Nidarosdomen.  

For mer informasjon om Trondheim se: www.visittrondheim.no 

Rundtur på Innherred 

Et besøk på Innherred bør inkludere et besøk på Stiklestad Nasjonale Kultursenter på Verdal. Her kan du lære mer om slaget på Stiklestad og arven etter Hellige Olav.  I forbindelse med Olsok (slutten av juli) arrangeres Olsokdagene på Stiklestad med Spelet om Heilag Olav med tilhørende arrangement.

Den Gyldne Omvei er en innholdsrik reiserute i Inderøy kommune. Turen starter ved Vist på E6, like sør for Steinkjer og ender opp på E6 ved Røra litt lengere sør.  I kilometer er ikke dette en stor omveg, men opplevelsene er mange så sett av god tid.  Her kan du besøke kunstgalleri, osteprodusenter og mye annet. Straumen er kommunesenteret i Inderøy, og her ligger bla. Nils Aas kulturverksted. 

Setter du pris på lokal mat og historie er Innherred et spennende sted å utforske. Det finnes mange flotte sykkelturer på Innherred. Sykkel kan leies på turistkontoret i Steinkjer eller langs den Gyldne Omvei. På www.travel-shop.no kan du bestille sykkelkart/turforslag. Mer informasjon om Innherred og turforslag finner du på www.visitinnherred.com

Transport til og fra Steinkjer

Steinkjer ligger bare 100 km nord for Trondheim Lufthavn Værnes. Flyplassen har gode forbindelser med andre norske byer samt en rekke internasjonale direkteruter bla. fra Amsterdam, Stockholm og København. Nordlandsbanen fra Trondheim til Bodø passerer Steinkjer. Mellom Steinkjer og Trondheim er det også gode forbindelser med Trønderbanen. Se www.nsb.no

Du kan reise fra Trondheim via Steinkjer videre til Namsos med Ekspressbussen. Det er også hyppige bussavganger mellom Namsos og Steinkjer. Se www.tronderbilene.no

Overnatting i Steinkjer – hotell og hytteutleie

Hotell i Steinkjer: 

Quality Grand Hotel: 50 meter fra jernbanestasjonen og midt i sentrum ligger dette fullservicehotellet.  

Best Western Tingvold Park Hotell: Fullservicehotell med middagsbuffet inkludert i overnattingsprisen (på sommeren).  Hotellet ligger på nordsiden av byen i et rolig boligområde.  

SteinkjerSannan hotell: Rimeligste hotell alternativ i Steinkjer like ved sentrum i det gamle militærområdet Sannan.  Rom og frokost. 

Camping i Steinkjer

Guldbergaunet Sommerhotell og Camping: Campingplass med både leiligheter og hytter. Store og små leiligheter av høy standard, samt rimelige og enkle hytter. Campingplassen ligger i gangavstand til sentrum.  

Føllingstua Camping: Ligger flott til ved Snåsavatnet 14 km nord for Steinkjer, langs E6.  Rom, mindre hytter, samt høystandard familiehytter.

Steinkjer kirke er åpen for besøkende i sommersesongen. / Photo: Olav Breen

Steinkjer kirke er åpen for besøkende i sommersesongen. Kirken er et landemerke med sin spesielle utforming (basilika) blant annet med et frittstående tårn. Mest kjent er kanskje kirken for sine glassmaleri av Jacob Weidemann (1923-2011).

Friluftsmuseet på Egge museum anbefales. / Photo: Olav Breen

Friluftsmuseet på Egge museum anbefales. Museet ligger nord i byen, og har også bymuseum og landbruksutstilling.

Bølareinen er en av norges mest kjente helleristninger. / Photo: Kystriksveien Reiseliv

Bølareinen er en av norges mest kjente helleristninger. Bølareinen ligger langs Snåsavatnet.

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17