Backpacker Kystriksveien

Øyhopping med sykkel på Helgelandskysten

Dag 1: Fredag

Ankomst Sandnessjøen. Se "praktisk info" for mer info om reisen til/fra Sandnessjøen. Om dere har leid sykler på turistkontoret i Sandnessjøen kan disse hentes her. (sykkelutleie tel: 75 01 80 00 )

Det passer godt å gjøre unna handling og praktiske ærender før turen starter i morgen. Overnatting kan skje i Sandnessjøen, eller på Bjørn/Dønna (ved ferjeleiet på andre siden). Se oversikt over overnatting under "Overnatting" og fergetider under "Praktisk informasjon".


Dag 2: Lørdag

Denne dagen sykler dere på nordenden av Dønna. Fra ferjeleiet på Bjørn er det ca 10 km over til kommunesenteret på Solfjellsjøen – herfra sykler dere videre mot nordspissen av Dønna.

Turen går videre til Dønnes kirke (omvisning regelmessig i sommersesongen), og opp på Dønnesfjellet like ved. Her er det en fantastisk utsikt over Lovund, skjærgården og Dønna. Sykkelturen videre bør legges opp etter overnattingen denne dagen. Jo nærmere Solfjellsjøen og Bjørn, jo enklere blir syklingen neste dag. Fra Dønnes gård er det f.eks ca 45-50 km ned til endepunktet neste dag. Se overnatting under fanen "Overnatting".

Butikk: Det er butikk på Bjørn, Solfjellsjøen og Åker.
Dag 3: Søndag

Denne dagen går turen fra Dønna og ned til Herøy, en tur på ca 40 km om en starter fra Solfjellsjøen (f.eks 3 Kalver), og ca 45 km fra Dønnes gård/Bøteriet(Åker). NB: Da må dere ta «snarveien» om Fv181 som tar av mot venstre noen km nord for Solfjellsjøen (se kartet).

Tips: Om en ønsker å korte ned turen litt og slippe å sykle tilbake samme vei til Bjørn, kan en ta buss om morgenen ned til ferjeleiet – og heller starte denne dagen på Bjørn. Det vil korte ned turen en del.

Fra Bjørn går turen ned langs østsiden av Dønna, før veien går over «skaret» til andre siden av øya, og svinger ned mot Herøy. Dere vil passere to utgangspunkt for å bestige Dønnmannen på veien. Fra Teigstad (9 km fra Bjørn) tar turen opp ca 4-5 timer (bratt terreng øverst), men kombinert med denne sykkelturen anbefales det kun for de aller sprekeste !

Herøy er kanskje Helgelandskystens vakreste øy å sykle på, med broer som hopper fra øy til øy, og idylliske små viker innimellom. Det er mange sideveier som kan være verdt å utforske på Herøy.

Det er mulig å komme seg fra Herøy til Sandnessjøen enten ved å sykle (Ferge Flostad – Søvik, sykle 15 km opp til Sandnessjøen), eller ta hurtigbåt fra Flostad Søndag kveld (se kart). Vi anbefaler overnatting på Herøy – enten i rorbuer/hytter ved sjøen eller i rom på Brygga (sentrum). Se overnatting.

Praktisk informasjon

Reisen til Sandnessjøen:
Ankomst fredag. Til Sandnessjøen kommer en med fly fra Oslo, Trondheim og Bodø til flyplassen Stokka rett utenfor byen. Gå inn på Avinors nettsider, eller på Widerøe for å sjekke rutetider.

Med tog kommer en til Sandnessjøen via Nordlandsbanen. Morgentog fra både Trondheim og Bodø korresponderer med buss midt på dagen fra Mosjøen - Sandnessjøen.

Se NSB og 177nordland.no ( 75 65 00 00 ) for rutetider tog/buss.

Reisen fra Sandnessjøen:

Du ankommer Sandnessjøen enten søndag kveld eller mandag morgen. Vi anbefaler deg en overnatting i Sandnessjøen slik at du kan ta flyet hjem mandag morgen.  Det er ingen flyforbindelse sørover fra Sandnessjøen søndag kveld.

Alternativt kan du reise med buss fra Sandnessjøen og ta nattoget fra Mosjøen sørover (midt på natten).

Det går hurtigbåt fra Flostad på Herøy mandag morgen, alternativt kan en ta ferge over til Søvik, og sykle de ca 10 km opp til Sandnessjøen.

Rutetider ferje/hurtigbåt/buss:
Rute 23-705 Mosjøen - Sandnessjøen (buss)
Rute 18-184 Dønna nord (bussrute mellom Bjørn og nordenden av Dønna)
Rute 18-181 Sandnessjøen - Bjørn (bilferge)
Rute 18-171 Søvik  - Herøy (bilferge)
Rute 18-172 Sandnessjøen - Herøy - Vega (hurtigbåt)


Overnatting

Booking og oversikt over overnatting: Overnatting kan bookes ved å følge linkene under. En del av bedriftene er online og dere kan sjekke ut datoene direkte - og booke. Dere kan også ringe Kystriksveien (74 40 17 17) om dere vil ha hjelp med å booke hele pakken, eller har enkeltspørsmål.

Sidehenvisningene til overnatting er gjort til Kystriksveien Reisehåndbok 2013, det kommer en ny en i januar. Den kan bestilles her.

Overnatting Fredag:

Det kan være praktisk å overnatte i Sandnessjøen denne dagen, men kommer en tidlig er det ikke noe i veien for å ta ferja over til Dønna og overnatte på Bjørn, eller sykle opp til Nord - Dønna (ca 15 km).

Overnatting Sandnessjøen-området. (side 90)
Overnatting Dønna.
(side 100)

Overnatting Lørdag:
På Nord-Dønna er det flere overnattingsplasser, her finnes både høystandard-leiligheter/hytter, men også overnatting i rom.

Overnatting Dønna.
(side 100)

Overnatting Søndag:

Overnatting Herøy.
(side 96)

Kart

Gå til dynamisk kart med bedriftene på Herøy
Gå til dynamisk kart med bedriftene på Dønna.
(eksterne lenker - kystriksveien.no)

Se kartoversikt over turen:

Denne sykkelturen tar dere med til to av de vakreste og mest kjente øyene på Helgelandskysten – Herøy og Dønna. Turen går fra Sandnessjøen lørdag morgen, til Dønna, og ned til Herøy på Søndag. Ankomst Sandnessjøen Søndag kveld eller mandag morgen.

Turen kan selvfølgelig også gjøres med start andre ukedager.

Kort sammendrag:
Fredag: Ankomst Sandnessjøen, proviantering, praktiske gjøremål, finne overnatting.
Lørdag: Sykkeltur på Nord - Dønna, overnatting Dønna.
Søndag: Sykkeltur fra Dønna og ned til Herøy, ca 40 - 50 km. Båt eller sykling tilbake til Sandnessjøen, for hjemreise, eller overnatting Herøy med hjemreise neste dag.

    
Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17