Backpacker Kystriksveien

6-dagers tur: Bodø – Trondheim

Dag 1: Bodø – Glomfjord

Før du starter turen sørover langs Kystriksveien kan du gjerne bruke noen timer i Nordlands fylkeshovedstad. Det nasjonale flymuseet ligger her (ved flyplassen – 3-4 km fra sentrum) med en interessant utstilling av både militær og sivil luftfart.  Ta gjerne turen innom turistkontoret som ligger på kaia i sentrum for mer informasjon om hva du kan se og gjøre i Bodø. 

Turen sørover går med buss til Glomfjord eller Halsa.  En tur som tar ca. 3 timer.  På hverdager er det to avganger (ca. kl.15 og 21), noe som gir muligheter for å ta første avgang og gå av i Saltstraumen for så å ta neste bus videre sørover.  Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm og absolutt verdt et besøk.  Saltstraumen oppleves best når strømmen er på sitt sterkeste. Sjekk tidevannstabellen på www.visitbodo.com.  Om du velger en slik løsning vil du ankomme Meløy rundt midnatt.

På lørdager og søndager er det kun en bussforbindelse mellom Bodø og Meløy.
Sett deg gjerne på høyre side i bussen og nyt utsikten. Turen går via Saltstraumen, sørover til Gildeskål og inn i Meløy.  Fjellene er høye og dramatiske lengst nord langs Kystriksveien og deler av turen går langs fjæra med utsikt mot storhavet. 








Dag 2: Glomfjord – Træna

Denne dagen går turen til Svartisen. Det er ingen bussforbindelser til Holand hvor man tar båten over til Svartisen, så det er viktig å velge et overnattingssted som tilbyr skyss. Dette gjør Furøy Camping ved Halsa og Glomfjord Overnatting i Glomfjord.  Alternativt kan du leie bil fra Ørnes hotell.

Et besøk på Svartisen er en flott naturopplevelse. Fra kaia på andre siden av Holandsfjorden tar det ca. en time å gå opp til isen.  Deler av veien går langs vei og du kan leie sykkel for å spare tid. Siste halvdel av turen opp til isen går på berg (fjell).

Brevandring er en flott måte å oppleve Svartisen på, men ønsker du å delta på en slik tur bør du legge inn et ekstra døgn.  Brevandring koster kr. 800,- per person. Påmelding min dagen før. Turen starter kl.1200 og tar 4-5 timer.  Se www.rocksnrivers.no

Etter turen på Svartisen tar du buss til Ørnes og båt videre til den unike øya Træna. Træna er Norges eldste fiskevær og ligger langt ut i havet.  Hvert år arrangeres rockefestivalen Trænafestivalen som mangedobler «innbygger» antallet i en hektisk helg i juli. 








Dag 3: Træna

Ta gjerne båten over til Sanna.  Her rager Trænstaven høyt til værs og her ligger også Petter Dass kapellet.  Her er det flere gode turmuligheter og spennende grotter og huler. Ønsker du utsikt anbefaler vi Gompen (242moh), en ca. 2 km lang vei som starter ved kaia på Sanna.  Turen går gjennom en tunell som krever at du har med lommelykt (det er ikke lys i tunellen).

Å bestige Trænstaven er kun for de aller mest erfarne og bør helt gjøres med guide. 
Kirkhelleren er en hule på Sanna som var en boplass i steinalderen, og verdt et besøk.








Dag 4: Træna – Brønnøysund

Båten går tidlig på morgenen fra Træna til Sandnessjøen.  Videre går turen med buss til Brønnøysund.
Petter Dass museet ligger ca. 20 km sør for Sandnessjøen.  Dette museet har både en spennende historie å fortelle og er også arkitektonisk interessant. Et nytt museumsbygg tegnet av Snøhetta like ved de historiske bygningene på Alstahaugtunet. Her kan du også innta et måltid i kafeteriaen. 

Beste måten å besøke Petter Dass Museet på er å ta buss fra Sandnessjøen og senere buss videre mot Brønnøysund.  Bussturen går via Tjøtta, med den internasjonale kirkegården, og med ferje (60 min) fra Tjøtta til Forvik. Turen inkluderer også en 20 min ferjetur fra Anndalsvåg til Horn.  Totalt tar turen fra Sandnessjøen til Brønnøysund ca. 3 timer. 








Dag 5: Brønnøysund – Namsos

Torghatten ligger 14 km utenfor Brønnøysund og det går buss ut hit på morgenen.  Turen opp i hullet er relativt enkel og tar ca. 25 min. Har du lyst på en sykkeltur kan du leie sykkel på turistkontoret og sykle ut til Torghatten (eventuelt ta buss en vei).  Turistkontoret åpner ikke før kl. 1000, så det kan være en fordel å avtale henting tidligere. 

Buss fra Brønnøysund til Namsos på ettermiddagen kl.1405.  Turen til Namsos tar ca. 4 timer inkludert ferje (20 min) fra Vennesund til Holm. 

Turen fra Brønnøysund går via Sømna som er kjent som Nord-Norges kornkammer. Videre går turen via Bindal og inn i Nord-Trøndelag.  Du følger hele fv17 hele veien til Namsos og siste etappe av turen går langs lakseelva Namsen.








Dag 6: Namsos – Trondheim

Namsos ligger i munningen av elva Namsen og er historisk kjent som trebyen, men de siste årene har rock city Namsos gjort seg bemerket.  Du kan besøke formidlingssenteret Rock City i Namsos sentrum og bli bedre kjent med byens rocke historie som omfatter kjente artister som Åge Aleksandersen, Prudence og DDE.

Byen har også andre interessante museer og galleri. Fylkesgalleriet i Nord-Trøndelag ligger i midt i sentrum og Namdalsmuseet like utenfor i gangavstand. Byfjellet Klompen gir flott utsikt over byen, fjorden og Namsen.
På lørdager går det en båttur fra Namsos til fiskeværet Sør-Gjæslingan. Om du starter turen fra Bodø på en søndag vil du være i Namsos på lørdag. Fiskeværet  Sør-Gjæslingan var i sin storhetstid Norges største fiskevær sør for Lofoten. Det er Museet Midt som drifter stedet.
 
Fra Namsos reiser du med buss til Steinkjer og videre med tog til Trondheim. Toget stopper også på Trondheim Lufthavn Værnes.

Du kan utvide denne 6-dagers turen med en eller flere dager i Norges tredje største by Trondheim.  Nidarosdomen, Baklandet, Ringve Museum og Munkholmen er bare noen av severdighetene Trønderhovedstaden har å by på.








Praktisk informasjon

Dag 1. Bodø – Meløy
Det går flere daglige bussavganger mellom Bodø og Saltstraumen, men bare to avganger daglig mellom Bodø og Glomfjord/Halsa. På lørdag og søndager går det kun en avgang mellom Bodø og Glomfjord/Halsa. Du finner disse rutene på www.177nordland.no

F.eks. kan du ta buss fra Bodø kl.1317 – ank. Kl.1407.  Buss fra Saltstraumen til Halsa kl.1544 med ank. 1830.  Det gir deg ca. 1,5 time i Saltstraumen.  (disse tidene gjelder hverdager).

Ordinær pris på bussreisen mellom Bodø og Halsa er kr. 208.  Barn, studenter og honnør 50 % rabatt. Kun internasjonal studentkort gir studentrabatt.  

Dag 2. Meløy - Træna
Det går ikke buss til Holand på morgenen, så derfor bør du velge å overnatte på et sted som tilbyr skyss til Holand.  Glomfjord Overnatting og Furøy camping i nærheten av Halsa er slike steder. Alternativt kan du basere deg på å leie bil denne dagen på Ørnes hotell. Om du velger dette kan du bestille bilen til kvelden før.  

Buss fra Holand i Meløy til Ørnes kl.1630 ank. Ørnes 1725. (daglig unntatt lørdag).
Hurtigbåt fra Ørnes kl.1730. (daglig unntatt søndag). Du skifter hurtigbåt på Onøy og fortsetter til Træna med ankomst kl.2230 (daglig unntatt søndag).

Buss og hurtigbåttider finner du på www.177nordland.no  
Om du bor på Træna rorbuferie vil du bli hentet av vertskapet ved ankomst på Træna.
Det er kiosk og enkel servering om bord på hurtigbåten.  

Priser:
Ordinær pris buss Holand – Ørnes kr. 71,-
Ordinær pris hurtigbåt Ørnes – Træna kr. Ca. kr.380,- (kjøp billett helt fram).
Student, barn og honnør 50 % rabatt. Kun internasjonalt studentkort gjelder som studentbevis.


Dag 3. Træna

Båt fra kommunesenteret på Træna til Sanna går med lokalbåt.  Se www.177nordland.no


Dag 4. Træna – Brønnøysund.
Hurtigbåt fra Træna kl.0630 ank. 0910 i Sandnessjøen. Alle dager unntatt søndag.
Buss fra Sandnessjøen kl.1300  ank. Petter Dass Museet kl.1338.  Buss fra Petter Dass Museet kl. 1446 med ank. Brønnøysund kl.1710.  Eller avreise kl.1725 med ank. 2055. Alle tider gjelder mandag – fredag.

Det må nevnes at bare en time er knapp tid på Petter Dass Museet om du ønsker å gå gjennom utstillingen og være med på en guidet tur.  Velger du å ta siste bussen har du rikelig med tid og kan f.eks. spise en sen lunsj her.  
Mer informasjon om rutetider på www.177nordland.no

Priser:
Ordinær pris båt fra Træna til Sandnessjøen kr. 243,-
Ordinær pris buss Sandnessjøen – Brønnøysund kr. 121
Ordinær pris bud Sandnessjøen – Alstahaug kr. 38,-

Ordinær pris på ferjer (kommer i tillegg til bussprisen). Kr 47, + 30,-
Student, barn og honnør 50 % rabatt på hurtigbåt og buss. Ingen studentrabatt på ferjer.
Kun internasjonalt studentbevis gjelder som gyldig studentbevis.

Vær oppmerksom på at det ikke er noen serveringstilbud underveis på reisen, bortsett fra på Petter Dass Museet.


Dag 5.  Brønnøysund – Namsos    
Buss til Torghatten kl.0850 ank. Kl.0910.  Retur kl.1305 ank. Brønnøysund kl.1320. Disse tidene gjelder mandag – lørdag.  NB! Denne ruten går kun i sommerhalvåret.  Se www.177nordland.no
Buss fra Brønnøysund til Namsos kl.1405, ank. Namsos kl. 1820.

Priser:

Ordinær pris buss Brønnøysund – Torghatten kr. 38,-
Ordinær pris buss Brønnyøsund – Namsos kr.


Dag 6. Namsos – Trondheim

Båttur til Sør-Gjæslingan fra Namsos (kun lørdag) kl.0930 med retur til Namsos kl.1440. Ruteinformasjon finner du på www.fosennamsos.no. Turen gir deg et ca. 2,5 timers opphold på fiskeværet Sør-Gjæslingan. Pris voksne kr. 390 /barn kr. 195,- Ingen student eller honnør rabatt.

På fredag kan du reise med ekspressbuss fra Namsos kl.1530 med ank. 1905.  Om du ønsker å ha litt mer tid i Namsos kan du ta en senere buss til Steinkjer med avr. kl.1630 med ank. 1755.  Tog fra Steinkjer kl. 1828 med ank. Trondheim kl.2027.

På lørdag går det buss fra Namsos kl. 1630 ank. 1755 i Steinkjer.  Tog fra Steinkjer kl.1925 ank. Trondheim kl.2132.

Ruteinformasjon:
Båttur til Sør-Gjæslingan: www.fosennamsos.no
Buss: www.tronderbilene.no
Tog: www.nsb.no

Priser:

Buss Namsos – Trondheim (ekspressbussen) kr. 393,-
Buss Namsos – Steinkjer kr. 128,-
Tog Steinkjer – Trondheim kr. 208,-

Overnatting

Dag 1. Meløy
Furøy Camping
Fin campingplass med både små og store hytter beliggende 15 km sør for Svartisen (Holand).  
Glomfjord Overnatting.  Enkel overnatting i rom like utenfor Glomfjord sentrum.  Felles kjøkken og bad.
Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 2 og 3. Træna.
Træna Rorbuferie.  Rorbuer i to ulike størrelser beliggende ca. 2 km fra hurtigbåtkaia.  Vertskapet henter deg ved ankomst.

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 4. Brønnøysund.
I Brønnøysund sentrum er det tre hoteller å velge mellom.  Ønsker du å overnatte i hytte eller leilighet (selvhushold) vil du være avhengig av å leie sykkel eller ta taxi.

Galeasen hotell.
Ligger i på kaia midt i sentrum.  Restaurant.

Thon hotell Brønnøysund
Brønnøysunds største hotell med ny hotellfløy.  Restaurant.

Corner Motell
Ligger midt i sentrum over byens mest populære pub (kan være forstyrrende på fredager og lørdager). Nyoppussede rom.  

Torghatten Camping
Ligger 14 km utenfor sentrum. Tilbyr både hytter, leiligheter og rom.  Meget bra restaurant.

Mosheim Camping
Liten campingplass ca. 3 km nord for sentrum.  Små men svært trivelige hytter uten privat dusj/wc.

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 5. Namsos
Det finnes to hoteller i Namsos sentrum som ligger i til busstasjonen.

Rica Rock City Namsos
Et hotell med rocketema som ligger i tilknytning til Rock City senteret (museet). Restaurant.

Tinos hotell
Et mindre hotell i sentrum av Namsos med god italiensk restaurant.  

Namsos Camping
Ligger 5 km nord for sentrum ved flyplassen.  Du kan komme deg hit med buss på ettermiddagen og tilbake på morgenen, men da kun på hverdager.  Namsos camping har både store og små hytter.  

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Kart

ds
Denne seks-dagers turen tar deg langs Kystriksveien og du får oppleve mange høydepunkter som Svartisen, Træna, Petter Dass museet, Brønnøysund (Torghatten) og Namsos. Turen går med buss og hurtigbåt.  Les også bloggen av Benedetta and Emanuele som reiste denne turen.

Denne turen kan kun gjennomføres slik den er beskrevet med start fra Bodø på mandag og søndag. Se også avsnittet «praktisk informasjon». Beste start dag er mandag, da får du med deg utflukt til fiskeværet Sør-Gjæslingan på dag seks.

  
Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17