Backpacker Kystriksveien

Opplev Torghatten og Vegaøyan verdensarvområde.

Dag 1 - Fredag

Ankomstdag. Se "praktisk informasjon" for mer info om reisen til/fra Brønnøysund. Om dere har leid sykler på turistkontoret i Brønnøysund hentes disse (sykkelutleie tel: 75 01 80 00 ). Installer dere på overnattingsstedet – her skal dere være i to netter. Se informasjon om muligheter under "overnatting".

Det passer godt å gjøre unna handling og praktiske ærender før turen starter i morgen.

Dag 2 - Lørdag

Denne dagen går turen til verdensarvøya Vega. Vega er en flott øy å sykle på, med korte distanser og en spennende verdensarv-historie. En kommer til/fra Vega ved å ta hurtigbåt om morgenen fra hurtigbåtkaia i sentrum – rute 18-151. Alternativt sykle 15 km nordover til ferjeleiet på Horn (rute 18-152). Se under "Praktisk informasjon" for lenker til de ulike rutene.

Fra hurtigbåtkaia på Rørøy er det bare ca 4 km inn til turistkontoret på Gladstad. Anbefaler en tur innom der, for litt mer informasjon om verdensarvområdet på Vega.

Les mer om opplevelser på Vega her.

http://www.visitvega.no/wips/1989905302/

Se også vår samleside om Vega.

Fra Gladstad er det naturlig å ta turen ut til Nes – her finner en både en verdensarvutstilling og E-huset museum. I sommersesongen arrangeres det ulike aktiviteter. Det er mange rutevalg å gjøre på Vega, og det er også 18 merkede turløyper for de som ønsker å utforske øya til fots. Ta kontakt med turistinformasjonen på Vega for noen gode tips - 75 03 53 88

Det er ikke så mange avganger tilbake til Brønnøysund med hurtigbåt på lørdager, men det er også godt mulig å ta ferja fra Igerøy til Horn, og sykle 15 km inn til Brønnøysund. Ferja går oftere enn hurtigbåten.

Tips: Om dere har muligheten – ta turen innom Hildurs Urterarium ca 6 km nord for Brønnøysund. Spennende Urtehage og restaurant. Om dere ønsker en spesiell middagsopplevelse eller en god lunsj – ta kontakt. Dere passerer Hildurs mellom Brønnøysund og Horn om dere sykler den veien, men fint også som en egen liten sykkeltur.

Dag 3 - Søndag

I dag skal dere sykle ned til Torghatten, og gå opp til Torghatten – hullet, den kanskje største attraksjonen langs Kystriksveien. Turen ned til Torghatten er 12 km, så tilsammen blir sykkelturen 24 km tur/retur Brønnøysund. På veien mot Torghatten anbefaler vi et stopp på Norsk Havbrukssenter som har daglig guiding i sommersesongen. På Norsk Havbrukssenter kan du se oppdrettsfisk på nært hold, styre undervannskameraer, mate laks og få vite mer om oppdrett og livet i havet.

Turen opp til selve Torghatten-hullet er ikke lang, og tar bare 20 minutter. Det er også mulig å gå på toppen av Torghatten – fjellet. Spør i resepsjonen på Torghatten Camping.

Anbefaler lunsj eller middag på Torghatten Camping, før dere begir dere tilbake til Brønnøysund. Denne dagen har dere god tid.

Les mer om Torghatten – hullet.

Praktisk informasjon

Reisen til Brønnøysund

Ankomst fredag. Til Brønnøysund kommer en med fly fra Oslo, Trondheim, Bergen, og Bodø til Brønnøysund lufthavn, rett utenfor byen. Gå inn på Avinors nettsider, eller på Widerøe for å sjekke rutetider.

Fra Namsos/Grong går det daglig forbindelse med buss til Brønnøysund (i helgene færre avganger), rute 23-701. Både morgentog/ettermiddagstog fra Trondheim/Steinkjer (Nordlandsbanen) korresponderer med bussen fra Grong på ukedagene. Ankomst i 1500-tida med tidligste alternativ. Se nsb.no.

Fra Rørvik er det mulig med buss til Foldereid, og der hoppe på 23-701 fra Grong, men det beste (også for turens skyld) kan være å ta hurtigruta i 2130 – tida, med ankomst på natten i Brønnøysund.

Reisen fra Brønnøysund

Avreise Søndag. Fra Brønnøysund er det gode forbindelser sørover med fly, også kveldstid – enten direkte, eller via Trondheim.

Det går ikke noen buss sørover kveldstid, men det går en om morgenen (23-701), som korresponderer med tog sørover fra Grong.

Til Rørvik kan en ta hurtigruta på ettermiddagen fra Brønnøysund (framme ca 2100).

Buss, tog og fergeruter:
NSB
Brønnøysund lufthavn - avinor.
23-701, buss Namsos - Grong - Brønnøysund.

18-152, ferge Horn - Igerøy (Vega).
18-151, hurtigbåt Brønnøysund - Rørøy (Vega).

Overnatting

Denne turen er lagt opp med 2 overnattinger i Brønnøysund sentrum, noe som er praktisk med tanke på bagasje og logisitikk. Alternativene er:

Galeasen Hotell: Flott beliggenhet nede ved sjøen, og en god restaurant.

Thon Brønnøsyund: Ligger litt oppe i byen, like ved turistkontoret. Veldig god restaurant.

Corner Motell: Billigere alternativ, og flotte nyoppussede rom. Frokost. Ligger over utested, så i helgene kan det være litt støy om natten.

Alternative overnattinger:
Vega Havhotell har en av Kystriksveiens mest populære restauranter, og serverer hver kveld en 5 retters meny som komponeres basert på tilgjengelige råvarer. En matopplevelse ! Det er ikke noe problem å ende opp på Vega havhotell på Lørdag istedefor å sykle tilbake til Brønnøysund. En kan likevel fint få med seg Torghatten neste dag.

På samme måte kan en velge å overnatte på Torghatten camping på Lørdag, som i 2013 åpnet sin nye spennende strandrestaurant. De serverer på samme måte som Vega Havhotell en fast daglig meny basert på tilgjengelige råvarer. Høy kvalitet.

KartWeekend – sykkeltur med utgangspunkt i Brønnøysund. Turen går til verdenasrvøya Vega og Kystriksveiens mest kjente naturfenomen - det berømte Torghatten-hullet. Overnatting og base i Brønnøysund sentrum med dagsutflukter til Vega og Torghatten lørdag og søndag.  
Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17