Backpacker Kystriksveien

     
Kontakt oss
  
  • Kystbyen Brønnøysund / Photo: Olav Breen
  • Torghatten er et av Norges mest kjente fjellformasjoner. / Photo: Baard Løken
  • Nevernes havn ligger på Hommelstø og har mange spennende utstillinger og samlinger. / Photo: Olav Breen
  • Brønnøysund er en koselig kystby og for mange et startpunkt til å utforske Helgelandskysten. / Photo: Erlend Haarberg
  • Utsikt fra Torghatten - hullet / Photo: Silje Lindberg
  • Norsk Havbrukssenter ligger på vei ut mot Torghatten. / Photo: Olav Breen

Brønnøysund

Et av Norges mest kjente landemerker ligger like ved kystbyen Brønnøysund. Fjellet Torghatten med det store hullet er en fascinerende opplevelse.

Brønnøysund er den sørligste byen på Helgelandskysten og i Nordland, samt regionsenter på Sør-Helgeland. Av mange forbindes Brønnøysund med Brønnøysundregistrene. Brønnøysund er virkelig en kystby med hurtigruteanløp, skipstrafikk og ei flott gjestehavn. 

Her møter man gjerne Hurtigruta som kommer hver ettermiddag på vei sørover. Som regionsenter byr også Brønnøysund på et rikt utvalg av butikker. Er du på jakt etter noe spesielt anbefales Lokalmatbutikken. Spesielle garntyper og andre hobbyartikler finner du i Ellens Butikk.  

Mange av severdighetene i Brønnøy kommune ligger et lite stykke utenfor Brønnøysund sentrum. Torghatten ligger ute på Torget med broforbindelse til Brønnøysund. Drar du østover langs Tosenveien kommer du til Velfjord og Nevernes Havn, enda lenger øst ligger Tosen. Tosenveien er forbindelsen mellom Fv17 og E6. Utenfor Brønnøysund, vestover, ligger verdensarven Vegaøyene. 

Hvert år i juli arrangeres Rootsfestivalen i Brønnøysund sentrum.  En musikkfestival med så vel nasjonale som internasjonale artister.  Søker du en real pub anbefales stedet Cred. Her serveres også gode hamburgere.   

Opplevelser du må få med deg i Brønnøy

Torghatten er en av Kystriksveiens mest besøkte attraksjoner. Bare 15 km utenfor Brønnøysund sentrum ligger dette kjente fjellet med det store hullet. Fra parkeringsplassen tar det bare 20-30 minutter å gå opp til hullet. Stien er relativt lett, men godt fottøy er en fordel. Når du kommer opp til selve hullet vil du la deg imponere av dimensjonene. Hullet i Torghatten er 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt. Selve fjellet er 258 m.o.h.  

Flere kjente personer har besøkt Torghatten på sine reiser langs Norskekysten. En av dem var Keiser Willhelm II i 1889.  Torghatten er også et geologisk fenomen og utgjør sammen med Vega og Leka et svært interessant geologisk område langs Trøndelags- og Nordlandskysten.  Det finnes fantasifulle fortellinger om hvordan og spesielt hvordan hullet ble dannet.  

Du kan lese mer på Brønnøy kommune sine nettsider. Kortversjonen av sagnfjellene får du også i denne filmsnutten.

Norsk Havbrukssenter: Vil du se hvordan et moderne fiskeoppdrett fungerer, er Norsk Havbrukssenter på Toft stedet å besøke. Havbrukssenteret ligger på veien mellom Brønnøysund og Torghatten. Her får du gjerne med deg litt kunnskap på ferden. 

Hildurs Urterarium: En populær mat-, vin- og urtegård bare 5 km nord for Brønnøysund langs Fv17. Her kan du rusle rundt i den enorme urtegården og la deg inspirere. Her serveres god lokal mat, så legg gjerne turen hit slik at det passer inn med lunsjen. Hos Hildurs Urterarium finner du også ett kunstgalleri og en gårdsbutikk.

Om du ønsker å besøke Hildurs Urterarium for middag på kveldstid må du bestille bord på forhånd.  

Lokalmatbutikken i Brønnøysund: Midt i Brønnøysund sentrum ligger en oase for den matglade. Lokalmatbutikken fører varer fra lokalmatprodusenter fra store deler av Helgeland og Trøndelag.  Ett tips er å stikke innom her å kjøpe med seg mat før man drar ut på tur.  Er du på jakt etter en liten gave til den som passer huset (eller kanskje til deg selv) er dette stedet å besøke. 

Nevernes Havn: Nevernes Havn i Velfjorden er både et kystkultursenter, galleri og museum.  Denne idyllen ligger 40 km øst for Brønnøysund.  Her finner du bl.a. ett krigsmuseum med unike klenodier fra 2. verdenskrig. 

Velfjord Bygdemuseum: Like øst for Velfjord, ca. 30 km fra Brønnøysund, ligger Velfjord Bygdemuseum. Helgeland Museum har avdelinger i de fleste kommunene langs Kystriksveien. 

Skarsåsen: Festningsanlegget Skarsåsen ligger like utenfor Brønnøysund sentrum ved Fv17.  Anlegget ble oppført av nazistene, som hadde en russisk fangeleir like ved under 2.verdenskrig (1941). Du finner infotavler på området og kan se restene etter de fire kanonstillingene. Området er også et fint turområde, med flott utsikt mot skipsleia. Skarsåsen var et av flere festningsanlegg som ble bygd for å bevokte kysten. Total var det tre batteri rundt Brønnøysund.  Ett i Brønnøysund, ett på Skarsåsen og ett batteri på Ylvingen (øy mellom Brønnøysund og Vega). 

Sykkelutleie i Brønnøysund: Brønnøysund er et utmerket utgangspunkt for øyhopping med sykkel på Helgelandskysten. Turistkontoret i Brønnøysund leier ut sykler.  Selv om de har mange sykler er det lurt å være tidlig ute med å bestille. Bestiller du online kan du få sykkelen levert på flyplassen.  Et attraktivt tilbud om du kommer med Widerøe til Brønnøysund.

Brønnøysund som base for utflukter 

Brønnøysund er et attraktivt utgangspunkt for turer til regionens mange reisemål. Om du velger å ta sykkelen fatt er turen til Vega og videre til Herøy/Dønna og Sandnessjøen å anbefale. Denne rundturen kan du eventuelt kombinere med Hurtigruten fra Sandnessjøen til Brønnøysund om tiden ikke strekker til. 

Vega kan du oppleve på dagsbesøk med utgangspunkt fra Brønnøysund. Ferje går fra Horn, 10 km nord for Brønnøysund. Velger du å sykle kan du også ta hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum.  

Fra Brønnøysund kan du også ta en tur nordover til nabokommunen Vevelstad. Her kan du besøke Forvikgården, et 300 år gammelt handelssted med eget kaffebrenneri. Vevelstad bygdetun i Vevelstad er også verdt et besøk.  

I sør ligger Sømna og Bindal. Vik er kommunesenteret i Sømna med et trivelig bygdemuseum. Gamle Doktorgården, også på Vik, byr på god kaffe og økologisk mat.

Bindal er kjent for Bindalsbåten og har i kommunesenteret Terråk et museum som viser fram denne tradisjonen. Du finner mer informasjon og turforslag i forbindelse med reisen med offentlig transport på www.backpacker17.com 

Transport til og fra Brønnøysund

Widerøe flyr direkte fra Oslo flere ganger daglig. Det er også direkte fly til Trondheim. Gode flyforbindelser til Bodø og øvrige Helgelandsbyer, samt Namsos.  Hurtigruta anløper Brønnøysund to ganger daglig (sør og nordgående). Du kan reise med buss til Namsos og Sandnessjøen. Det går også hurtigbåt fra Brønnøysund til Vega og et par ganger i uken mellom Brønnøysund og Sandnessjøen.   

Overnatting i Brønnøy – Brønnøysund  – hotell og hytteutleie

Hotell i Brønnøysund

Thon Hotel Brønnøysund: Brønnøysunds største og mest moderne hotell.  Ligger midt i sentrum og har en restaurant. 

Galeasen Hotell: Hotellet ligger på kaia midt i sentrum.  Egen restaurant.  

Corner Motell: Motellet ligger midt i sentrum av Brønnøysund, ovenfor Cred pub.  Det rimeligste overnattingstilbudet i Brønnøysund sentrum. Innsjekking i puben. 

Hytteutleie og camping i Brønnøy – Brønnøysund: 

Torghatten Camping: Campingplass ved foten av Torghatten. Her finner du også en flott strandrestaurant.  

Mosheim Camping: Liten campingplass like nord for Brønnøysund.  Små, men svært trivelige hytter. 

Skogmo Familiecamping: Campingplass langs Fv17 med enkle hytter, noe med dusj/toalett.  12 min sør for Brønnøysund.   

Vassenget Overnatting: Høystandard hytter i naturskjønne omgivelser i nærheten av Nevernes, ca. 37 km øst for Brønnøysund sentrum.  

Nøstvik Feriehus: Feriehus med fin beliggenhet ved sjøen nært Hommelstø i Velfjorden, ca. 30 km øst for Brønnøysund. Fjordutsikt og båtutleie

Tosbotn Camping: Hytteutleie og campingplass innerst i Tosenfjorden.  72 km øst for Brønnøysund langs Tosenveien. Båtutleie. 

Hildurs Urterarium er en populær mat-, vin- og urtegård bare 5 km nord for Brønnøysund. / Photo: Olav Breen

Hildurs Urterarium er en populær mat-, vin- og urtegård bare 5 km nord for Brønnøysund.

Mange starter sykkelturen på Helgeland i Brønnøysund. Sykkelen leier de fleste på turistkontoret. / Photo: Olav Breen

Mange starter sykkelturen på Helgeland i Brønnøysund. Sykkelen leier de fleste på turistkontoret.

Festningsanlegget Skarsåsen ligger like utenfor Brønnøysund sentrum ved Fv17 / Photo: Olav Breen

Festningsanlegget Skarsåsen ligger like utenfor Brønnøysund sentrum ved Fv17

På Nevernes havn finner en mange ulike utstillinger, blant annet et eget krigsmuseum og butikkmuseum. / Photo: Olav Breen

På Nevernes havn finner en mange ulike utstillinger, blant annet et eget krigsmuseum og butikkmuseum.

Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17