Backpacker Kystriksveien

7-dagers tur: Trondheim – Bodø.

Dag 1: Trondheim – Namsos

En god måte å reise fra Trondheim til Namsos på er å ta tog til Steinkjer og deretter buss til Namsos. Om du starter turen fra Trondheim flyplass Værnes ligger jernbanestasjonen i tilknytning til flyplassen (5 min gange).

Togturen fra Trondheim til Steinkjer går via Trondheim flyplass Værnes og videre gjennom Innherred, et historisk område med bla. Stiklestad som også er kjent for sitt fruktbare landskap. Trondheimsfjorden, Norges nest lengste fjord, ser du stort sett under hele togturen.

I Steinkjer skifter du til buss som tar deg fram til Namsos. Busstasjonen ligger ved jernbanestasjonen.    Om du tar et tidlig tog fra Trondheim har du tid til en stopp i Steinkjer by, kjent som den fremste gjenreisningsbyen i Norge etter 2.verdens krig.  Kunstneren Jacob Weidemann var ansvarlig for utsmykningen av Steinkjer Kirke (1965) og de originale glassmaleriene kan du se i Rådhuset (rett over veien fra jernbanestasjonen).

Bussturen fra Steinkjer til Namsos går gjennom Namdalen, vestover mot Namsos.  Namsos, som Steinkjer, ble bombet under siste verdenskrig. I dag er byen kjent som trebyen og rockebyen. Besøk gjerne Rock City senteret for å bli bedre kjent med Trønderrocken. Byen huser også Norsk Sagbruksmuseum som ligger like utenfor sentrum (Spillum).  For å komme hit må du ta taxi eller leie en sykkel.

Den beste utsikten over Namsos får du fra Klompen, byfjellet i Namsos som ligger midt i byens sentrum.
Dag 2: Namsos – Brønnøysund

Det er to måter å reise denne strekningen på. Alternativ 1: Buss fra Namsos til Brønnøysund.  Alternativ 2: Hurtigbåt til Rørvik og hurtigruten derfra til Brønnøysund med ankomst kl.0030 på natten.
 
Buss er både rimeligere og raskere, men ønsker du å reise langsomt langs kysten er hurtigbåt/hurtigrute alternativet å foretrekke, selv om du da kommer sent fram. Hotellene i Brønnøysund er vant til at kundene kommer med hurtigruten.  Overnatting på camping blir mindre aktuelt med dette alternativet. 

Se «praktisk informasjon» for mer informasjon om tider og priser.


Dag 3: Brønnøysund

Brønnøysund er en koselig kystby. Her er det trivelig å vandre langs kaia og ta gjerne en tur innom lokalmatbutikken for en smak av lokale delikatesser. 

På turistkontoret får du vandrekart for Brønnøysund sentrum bla. med tur til friluftsområdet Svarthopen. Spør gjerne etter brosjyren «En smak av Helgeland».
 
Fjellet Torghatten, fjellet med det store hullet, ligger 14 km utenfor sentrum på Torget.  På veien ut hit kan du også besøke Norsk Havbruksmuseum.  Enkleste måte å komme til Torghatten er med buss som går fra Brønnøysund på morgenen.  Turen opp til hullet går du på ca. 30 min og følger oppmerket sti.

Hildurs Urterarium ligger 5 km nord for sentrum langs fv17.  Denne mat, vin –og urtegården er vell verdt et besøk . Et flott sted å spise lunsj.  Du går på egen hånd i urtehagen. I tillegg er det gårdsbutikk og kunstgalleri på stedet.

Lei en sykkel i Brønnøysund!
Turistkontoret leier ut sykler.  Torghatten og Hildurs Urterarium er flotte sykkelturer (flatt og fint terreng). 

Dagstur til Vega:

Det er også mulig å ta en dagstur til Vega for å oppleve verdensarvøyene Vega.  Ta gjerne hurtigbåt en vei og ferje den andre.  Hurtigbåten går fra Brønnøysund sentrum og går til Røvik på Vega.  Ferja går fra Igerøy (Vega) til Horn , 10 km nord for Brønnøysund sentrum.  På veien tilbake til Brønnøysund sykler du forbi Hildurs Urterarium.  En sykkeltur på Vega utgjør ca. 2-3 mil sykling hvor du sykler til Nes for å se verdensarvutstillingen og E-huset for bedre å bli kjent med verdensarven. 

Alternativt kan du også legge overnattingen til Vega denne dagen istedenfor Brønnøysund.  Da bor du best på Vega havhotell, kjent for sin utsøkte mat.  På dag fire kan du reise med hurtigbåt fra Vega til Sandnessjøen. Om du velger å overnatte på Vega må du leie sykkel fra Vega turistkontor (de leverer sykkelen på hurtigbåtkaia).
Dag 4: Brønnøysund – Sandnessjøen – Lovund

Enkleste måte å reise mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er buss. Den går flere ganger om dagen.  Se mer informasjon under «transport».   Turen går langs fv17 og underveis vil du passere Forvikgården som ligger på ferjekaia Forvik.  Kanskje får du tid til en liten tur innom det flotte kaffebrenneriet. 

Etter at du ankommer Tjøtta kjører bussen forbi den internasjonale kirkegården etter 2.verdenskrig og  20 min. senere Petter Dass museet.

Inn mot Sandnessjøen kjører bussen langs fjellrekken De Syv Søstre.

Båten til Lovund går fra Sandnessjøen sentrum, nært busstasjonen (like nedenfor Rica hotellet). Turen ut til Lovund tar et par timer og er i seg selv en flott opplevelse. 

Øya Lovund er kjent for sin store lundefugl koloni og for å være et av de første stedene oppdrettseventyret startet i Norge.  Hver dag går det ca. 20 lastebillass fullstappet med laks fra Lovund og ut i verden. Arbeidsledighet er ukjent på øya og gjennomsnittsalderen på ca. 27 år vitner om en ung befolkning. 

Du kommer til Lovund ca kl 1815 så det er begrenset hva du kan få med deg denne kvelden. Vi anbefaler å prioritere lundeura for å se lundefuglen.  Fuglen kommer inn fra havet på kvelden og sees best da. 
Dag 5: Lovund

En hel dag på Lovund innbyr til vandring.  Det er flere flotte løyper som går rundt fjellet, langs havet og for den som vil ha en litt mer krevende topptur er også det mulig. 

Det finnes også et interessant kystmuseum på øya og Lovund rorbuhotell tilbyr i sommerhalvåret Lovund safari (en båttur rundt øya).
Dag 6: Lovund – Ørnes med Svartisen

Denne dagen starter tidlig og du reiser med båt fra Lovund til Ørnes med ett bytte (Onøy).  Avgang   (hverdager) kl.0705 og ankomst kl.1020 på Ørnes. 

Ørnes Hotell ligger like ved hurtigbåtkaia og her kan du leie bil for å komme deg inn til Svartisen og Glomfjellet . Alternativt kan du på hverdager ta buss fra Ørnes kl.1020 (ank. 1040) og overnatte på Glomfjord overnatting som skysser deg til og fra Svartisen.

Ønsker du å være med på brevandring må du ta båt fra Holand kl.11. Dette betyr at det går i ett fra du forlater Lovund på morgenen til du er framme ved Svartisen ca. kl.1200. 

En tur over til Svartisen tar gjerne ca. 3-4 timer.  10 min båttur over fjorden, ca. en times gange fra kaia til isen. Du sparer en del tid om du leier sykkel på kaia. 

Å komme nært isen er en fantastisk naturopplevelse og noe helt annet enn å se den fra avstand. Enda bedre blir opplevelsen om du blir med på en guidet brevandringstur.  En slik brevandringstur gjør at du bruker ca. 1-2 timer ekstra på turen til Svartisen.
Dag 7: Ørnes – Svartisen – Bodø

Siste dag og turen går fra Ørnes med buss til Glomfjord på morgenen.  Fra Ørnes tar du hurtigbåt til Bodø og er framme kl.1150. 

Om du står opp tidlig og har lyst å se Kystriksveien fra buss går det en buss fra Glomfjord kl.0700 (Ørnes 30 min senere). Du er da framme i Bodø kl.1000.

Se under «praktisk informasjon» for nærmere informasjon om hvilke ukedager de ulike transporttilbudene er tilgjengelige.
 
Saltstraumen:
Verdens sterkeste malstrøm er verdt et stopp.  Du finner strømtabellen på www.visitbodo.com
Om du reiser med buss fra Meløy til Bodø kan du gå av i Saltstraumen og ta en senere buss til Bodø.  
Om du reiser med båt kan du ta lokalbussen fra Bodø til Saltstraumen som ligger 30 km sør for Bodø.


Praktisk informasjon

Dag 1. Trondheim – Namsos
Alternativ 1: Tog og buss
Tog fra Trondheim til Steinkjer www.nsb.no
Buss fra Steinkjer til Namsos www.tronderbilene.no

Det er kun kort gangavstand fra tog til buss i Steinkjer og på skysstasjonen finnes det oppbevaringsbokser som gjør at du kan ta noen timer i Steinkjer før du reiser videre.

Tog Trondheim – Steinkjer ordinær pris kr. 203,-
Studentrabatt 25 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Buss Steinkjer – Namsos ordinær pris kr. 128, (kr. 183 med Norway buss ekspress)
Studentrabatt 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Alternativ 2. Ekspressbussen
Buss fra Trondheim til Namsos via bla. Trondheim Lufthavn Værnes.
Ordinær pris kr. 393,-
Studentrabatt: 25 %  (max 30 år), honnør 33 % og barn 50 %.  
Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.

 
Dag 2 Namsos – Brønnøysund
Alternativ 1: Buss fra Namsos til Brønnøysund
På hverdager går det to busser per dag.  En på morgenen og en på ettermiddagen.  På Lørdag er det kun en avgang (morgen).  På søndag kun avgang (ettermiddag).  Turen tar litt over 5 timer.

Ruteopplysning se: www.177nordland.no

Ordinær pris buss Namsos – Brønnøysund: kr. 302,-
Studentrabatt, barn, honnør: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Alternativ 2: Hurtigbåt og Hurtigrute.
Hurtigbåt fra Namsos til Rørvik kl.1600 (mandag – lørdag) med ankomst Rørvik kl.1720.  På sønd/ager er avgangstiden kl.1830 med ankomst kl.2000.

Ruteinformasjon: www.fosennamsos.no
Ordinær pris hurtigbåtbåt Namsos – Rørvik: kr. 212,-
Studentrabatt: 50 % (max 34 år). Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt. Honnør 50 % rabatt. 

Hurtigruten går fra Rørvik kl.2115 med ankomst Brønnøysund kl.0040.
Ruteinformasjon og bestilling www.hurtigruten.no
Ordinær pris kr. 285,-
Studentrabatt: Hurtigruten gir 50% rabatt, men operer med en minstepris på kr. 230,-. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.

Dag 3. Brønnøysund
Det går buss fra Brønnøysund sentrum til Torghatten kl. 0850 ank. 0910 med retur tilbake fra Torghatten ca. kl. 1320  ank. 1345 i Brønnøysund.
 
Ruteopplysning www.177nordland.no
Ordinær pris kr.38,-
Studentrabatt: 50 % Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt. Honnør 50 % rabatt.

Om du skal til Hildurs Urterarium (Tilrem) går det buss midt på dagen med retur etter ca. 2,5 time.   Denne forbindelsen gjelder kun på hverdager. 

Ruteopplysning www.177nordland.no
Ordinær pris kr. 33,-
Student, barn og honnør: 50 % Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt. 

Hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum til Vega:
Ruteopplysning www.177nordland.no
Orinær pris kr. 97

Studentrabatt, barn og honnør: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.  
Sykkelutleie fra turistkontoret i Brønnøysund eller Vega.  Bør bestilles på forhånd.  Pris per dag ca. kr.180,- www.visithelgeland.com eller www.visitvega.no

Dag 4. Brønnøysund – Sandnessjøen – Lovund
Buss fra Brønnøysund til Sandnessjøen.  Se: www.177nordland.no  Det går flere avganger per dag på denne strekningen, men skal du rekke båten til Lovund er det avgangen kl.0830 med ankomst Sandnessjøen kl.1130  eller avgang fra Brønnøysund kl.1250 ank. Sandnessjøen kl.1555 som er alternativene. Vær oppmerksom på at denne reisestrekningen ikke kan gjennomføres på lørdag og søndag.

Tar du første bussen fra Brønnøysund kan du f.eks. gå av ved Petter Dass museet (www.petterdass.no) og ta neste buss inn til Sandnessjøen. 

Båten fra Sandnessjøen til Lovund går kl.1630 med ankomst Lovund kl.1815.

Ruteinformasjon buss og båt: www.177nordland.no
Ordinær pris buss Brønnøysund – Sandnessjøen kr. 121 + ferjer (2) kr. 77,-
Studentrabatt, honnør og barn 50 % på bussreisen. Ferjebilletten 50 % rabatt på honnør og barn.
Ordinær pris på båt Sandnessjøen til Lovund kr. 174,-
Studentrabatt, honnør og barn 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Dag 5 Lovund
Ingen transport denne dagen.

Dag 6. Lovund – Ørnes med Svartisen
Båt fra Lovund til Ørnes på morgenen kl.0705 med ankomst kl.1020 (gjelder mandag til lørdag). Skifte av båt på Onøy (korrespondanse). 

Ruteinformasjon se www.177nordland.no
Studentrabatt, honnør og barn 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Det er kiosk på båten som går fra Onøy til Ørnes.

Leiebil fra Ørnes:
www.sixt.no Utleie fra Ørnes Hotell.
Buss fra Ørnes til Glomfjord:
Korresponderer med hurtigbåtens ankomst.  Avgang fra Ørnes kl.1020  ank. Glomfjord 1040.  (gjelder kun mandag – fredag).  NB! Om ankomstdag er lørdag eller søndag må du velge Ørnes hotell og leiebil som alternativ.
Ruteinfo: www.177.nordland.no
Ordinær pris Glomfjord – Ørnes kr.38,-
Studentrabatt, honnør og barn: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt

Dag 7. Ørnes – Svartisen – Bodø
Alternativ 1: Buss og hurtigbåt
Buss www.177nordland.no
Ordinær pris Glomfjord – Ørnes kr.38,-.

Studentrabatt, honnør og barn: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.

Hurtigbåt Ørnes – Bodø www.torghatten-nord.no
Ordinær pris Ørnes – Bodø kr. 217,-
Studentrabatt, honnør og barn: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.

Alternativ 2: Buss
Ordinær pris fra Glomfjord – Bodø kr. 175,- (Ørnes – Bodø kr. 164,-)
Studentrabatt, honnør og barn: 50 %. Kun internasjonalt studentkort (ISIC) gir studentrabatt.

Overnatting

Dag 1. Namsos
Det finnes to hoteller i Namsos sentrum som ligger i til busstasjonen. 

Rica Rock City Namsos
Et hotell med rocketema som ligger i tilknytning til Rock City senteret (museet). Restaurant.

Tinos hotell
Et mindre hotell i sentrum av Namsos med god italiensk restaurant. 

Namsos Camping
Ligger 5 km nord for sentrum ved flyplassen.  Du kan komme deg hit med buss på ettermiddagen og tilbake på morgenen, men da kun på hverdager.  Namsos camping har både store og små hytter. 

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov. 

Dag 2 og 3. Brønnøysund
I Brønnøysund sentrum er det tre hoteller å velge mellom.  Ønsker du å overnatte i hytte eller leilighet (selvhushold) vil du være avhengig av å leie sykkel eller ta taxi.

Galeasen hotell
Ligger i på kaia midt i sentrum.  Restaurant.

Thon hotell Brønnøysund
Brønnøysunds største hotell med ny hotellfløy.  Restaurant. 

Corner Motell
Ligger midt i sentrum over byens mest populære pub (kan være forstyrrende på fredager og lørdager). Nyoppussede rom. 

Torghatten Camping
Ligger 14 km utenfor sentrum. Tilbyr både hytter, leiligheter og rom.  Meget bra restaurant.

Mosheim Camping
Liten campingplass ca. 3 km nord for sentrum.  Små men svært trivelige hytter uten privat dusj/wc.

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 4 og 5. Lovund

Lovund Rorbuhotell
Dette er eneste overnattingtilbudet på Lovund.  Her bor du godt i rorbuer, nordlandshus eller rom.  Meget bra restaurant.

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 6.  Meløy

Ørnes hotell
Hotellet ligger ved ferje og hurtigbåtkaia.  Kafeteria med god mat. 

Glomfjord Overnatting:
Enkel overnatting i rom uten privat dusj/wc. Selvhushold.  Tilbud om transport til Svartisen og Glomfjellet. 

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 7. Bodø

Bodø hotell
Et lite trivelig hotell midt i sentrum av Bodø sentrum.  Restaurant.

Thon hotell Nordlys
Moderne hotell på kaia i Bodø sentrum.  Restaurant.

Bodøsjøen Camping
Hytter av enkel standard med og uten dusj/wc som ligger 4 km fra sentrum ved flyplassen. 

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.
Denne turen tar deg med til noen av de flotteste stedene langs Kystriksveien.  Her reiser du med tog, buss, båt, ferjer og hurtigruten.  Noen av severdighetene du besøker er Rock City i Namsos, Brønnøysund med Torghatten, Lovund og Svartisen. Du kan også velge å inkludere et besøk til verdensarvøyene Vega og Saltstraumen.

Denne turen kan kun gjennomføres slik den er beskrevet med start fra Trondheim på: Mandag, tirsdag, fredag, lørdag og søndag. Se også avsnittet «praktisk informasjon».

  
Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17