Backpacker Kystriksveien

4 (5)-dagers tur langs Kystriksveien (Bodø – Trondheim)

Dag 1: Bodø – Ørnes

Før du starter turen sørover langs Kystriksveien kan du gjerne bruke noen timer i Nordlands fylkeshovedstad. Det nasjonale flymuseet ligger i Bodø (ved flyplassen – 3-4 km fra sentrum) med en interessant utstilling av både militær og sivil luftfart.  Ta gjerne turen innom turistkontoret som ligger på kaia i sentrum for mer informasjon om hva du kan se og gjøre i Bodø. 

Reisen sørover går med buss eller båt. 

Buss:

En tur som tar ca. 2,5 timer.  På hverdager er det to avganger (ca. kl.15 og 21), noe som gir muligheter for å ta første avgang og gå av i Saltstraumen for så å ta neste bus videre sørover.  Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm og absolutt verdt et besøk.  Saltstraumen oppleves best når strømmen er på sitt sterkeste. Sjekk tidevannstabellen på www.visitbodo.com.  Om du velger dette vil du ankomme Ørnes ca. kl.2300 på kvelden.

På lørdager og søndager er det kun en bussforbindelse mellom Bodø og Meløy.
Sett deg gjerne på høyre side i bussen og nyt utsikten. Turen går via Saltstraumen, sørover til Gildeskål og inn i Meløy.  Fjellene er høye og dramatiske lengst nord langs Kystriksveien og deler av turen går langs fjæra med utsikt mot storhavet. 

Båt:
 
Fra Bodø sentrum kl.1600 med ankomst Ørnes kl.1730.
Om du ønsker en utflukt på kvelden kan du leie bil*) fra Ørnes hotell og kjøre til Svartisen og opp på Glomfjordfjellet.  En biltur på ca. 40 min sørover. Svartisen kan du se på andre siden av Holandsfjorden (rasteplass ved Fv17). Til Glomfjordfjellene kommer du via en asfaltert anleggsvei (9 km). Her ligger verdens største steinfyllingsdam og området er godt egnet for korte og lange fotturer.

*) Om du først skal leie bil kan du leie bilen fra Bodø til Ørnes uten tillegg for enveis leie. 

Dag 2. Ørnes – Sandnessjøen

Her anbefaler vi å ta Hurtigruten fra Ørnes til Sandnessjøen. Avreise kl.0715 med ankomst kl.1230. En flott tur langs Norges vakreste kyst.  På turen fra Kirkenes til Bergen er det mange som mener at dette er den vakreste strekningen av dem alle. 

Når du kommer til Sandnessjøen sjekker du inn på det hotellet du har valgt og kanskje leier en sykkel på turistkontoret for resten av dagen.  20 km lengere sør ligger Petter Dass museet om du ønsker å legge tilbake noen kilometer.  Eller du kan sykle i nærområdet, kanskje litt nordover for å se Helgelandsbrua og Vindenes Hus (Skulpturlandskap Nordland).

Videre til øya Lovund:
Du kan ta hurtigbåt til øya Lovund fra Sandnessjøen.  Båten går kl.1630 og du ankommer Lovund kl.1815.  Du får nok tid til å utforske øya og besøke lundeura for å se Lundefuglen, samt innta en godt måltid på Lovund Rorbuhotell.  Du overnatter på Lovund og reiser tilbake til Sandnessjøen tidlig neste morgen.

Dag 3. Sandnessjøen - Brønnøysund

Turen fra Sandnessjøen til Brønnøysund har to ferjestrekninger og turen tar totalt ca. 3 timer.
Petter Dass museet ligger ca. 20 km sør for Sandnessjøen, på veien mot Brønnøysund. Dette museet har både en spennende historie og er også arkitektonisk interessant. Det nye museumsbygget, tegnet av Snøhetta, ligger like ved de historiske bygningene og kirka på Alstahaugtunet. Museums cafen er et fint sted å innta lunsj.  

Beste måten å besøke Petter Dass Museet på er å ta buss fra Sandnessjøen og senere buss videre mot Brønnøysund. Bussturen går via Tjøtta, med den internasjonale kirkegården, og videre med ferje (60 min) fra Tjøtta til Forvik. Turen inkluderer også en 20 min ferjetur fra Anndalsvåg til Horn.  

Dag 4. Brønnøysund – Namsos – Trondheim

Start dagen med en tur i Torghatthullet. Torghatten ligger 14 km utenfor Brønnøysund og det går buss ut hit på morgenen.  Turen opp i hullet er relativt enkel og tar ca. 25 min. Har du lyst på en sykkeltur kan du leie sykkel på turistkontoret og sykle ut til Torghatten (eventuelt ta buss en vei).  Turistkontoret åpner ikke før kl. 1000, så det kan være en fordel å avtale henting tidligere. 

Buss fra Brønnøysund til Namsos på ettermiddagen kl.1405.  Turen til Namsos tar ca. 4 timer inkludert ferje (20 min) fra Vennesund til Holm. 

Turen fra Brønnøysund går via Sømna som er kjent som Nord-Norges kornkammer. Videre går turen via Bindal og inn i Nord-Trøndelag.  Du følger hele fv17 hele veien til Namsos og siste etappe av turen går langs lakseelva Namsen.
Det er bussforbindelse videre til Steinkjer og derfra videre med tog til Trondheim. Tidligste tidspunkt du kan være på Trondheim Lufthavn Værnes er kl.2154.  Neste alternativ er kl.2254. Om du ikke har et tidlig fly du må rekke neste dag anbefaler vi en overnatting i Namsos.

Dag 5. Namsos - Trondheim

Namsos ligger i munningen av elva Namsen og er historisk kjent som trebyen, men de siste årene har rock city Namsos gjort seg bemerket. Du kan besøke formidlingssenteret Rock City i Namsos sentrum og bli bedre kjent med byens rocke historie som omfatter kjente artister som Åge Aleksandersen, Prudence og DDE.

Byen har også andre interessante museer og galleri. Fylkesgalleriet i Nord-Trøndelag ligger i midt i sentrum og Namdalsmuseet like utenfor i gangavstand. Byfjellet Klompen gir flott utsikt over byen, fjorden og Namsen.

På lørdager går det en båttur fra Namsos til fiskeværet Sør-Gjæslingan. Fiskeværet  Sør-Gjæslingan var i sin storhetstid Norges største fiskevær sør for Lofoten.  
 
Fra Namsos reiser du med buss til Steinkjer og videre med tog til Trondheim. Toget stopper også på Trondheim Lufthavn Værnes.


PRAKTISKE OPPLYSNINGER:

Dag 1. Bodø – Ørnes
Det går flere daglige bussavganger mellom Bodø og Saltstraumen, men bare to avganger daglig mellom Bodø og Ørnes. På lørdag og søndager går det kun en avgang mellom Bodø og Ørnes. Du finner disse rutene på www.177nordland.no

F.eks. kan du ta buss fra Bodø kl.1317 – ank. Kl.1407.  Buss fra Saltstraumen til Halsa kl.1544 med ank. 1830.  Det gir deg ca. 1,5 time i Saltstraumen.  (disse tidene gjelder hverdager). Ordinær pris på bussreisen mellom Bodø og Ørnes er kr. 169.  Barn, studenter og honnør 50 % rabatt. Kun internasjonal studentkort gir studentrabatt. 

Båt finner du også på www.177nordland.no eller www.torghatten-nord.no 

Pris på båtturen fra Bodø til Ørnes er kr. 224,-. Barn, studenter og honnør 50 % rabatt. Kun internasjonal studentkort gir studentrabatt.  

Dag 2. Ørnes – Sandnessjøen
Hurtigruten går kl.0715 om morgenen.  Hurtigrutekaia ligger i Ørnes sentrum ved Ørnes Hotell. 
Book på www.hurtigruten.no
Alternativ tur til Lovund fra Sandnessjøen går med hurtigbåt.  Se www.177nordland.no. 
Barn, studenter og honnør 50 % rabatt. Kun internasjonal studentkort gir studentrabatt.
 
Dag 3.  Sandnessjøen – Brønnøysund.
Buss fra Sandnessjøen kl.1300 ank. Petter Dass Museet kl.1338.  Buss fra Petter Dass Museet kl. 1446 med ank. Brønnøysund kl.1710.  Eller avreise kl.1725 med ank. 2055. Alle tider gjelder mandag – fredag.

Det må nevnes at bare en time er knapp tid på Petter Dass Museet om du ønsker å gå gjennom utstillingen og være med på en guidet tur.  Velger du å ta siste bussen har du rikelig med tid og kan f.eks. spise en sen lunsj her.  
Mer informasjon om rutetider på www.177nordland.no

Priser:
Ordinær pris buss Sandnessjøen – Brønnøysund kr. 121
Ordinær pris buss Sandnessjøen – Alstahaug kr. 38,-

Ordinær pris på ferjer (kommer i tillegg til bussprisen). Kr 47, + 30,-
Student, barn og honnør 50 % rabatt på hurtigbåt og buss. Ingen studentrabatt på ferjer.
Kun internasjonalt studentbevis gjelder som gyldig studentbevis.

Vær oppmerksom på at det ikke er noen serveringstilbud underveis på reisen, bortsett fra på Petter Dass Museet.

Dag 4.  Brønnøysund – Namsos    
Buss til Torghatten kl.0850 ank. Kl.0910.  Retur kl.1305 ank. Brønnøysund kl.1320. Disse tidene gjelder mandag – lørdag.  NB! Denne ruten går kun i sommerhalvåret.  Se www.177nordland.no
Buss fra Brønnøysund til Namsos kl.1405, ank. Namsos kl. 1820.

Priser:
Ordinær pris buss Brønnøysund – Torghatten kr. 38,-
Ordinær pris buss Brønnyøsund – Namsos kr.

Dag 5. Namsos – Trondheim
Båttur til Sør-Gjæslingan fra Namsos (kun lørdag) kl.0930 med retur til Namsos kl.1440. Ruteinformasjon finner du påwww.fosennamsos.no. Turen gir deg et ca. 2,5 timers opphold på fiskeværet Sør-Gjæslingan. Pris voksne kr. 390 /barn kr. 195,- Ingen student eller honnør rabatt.

På fredag kan du reise med ekspressbuss fra Namsos kl.1530 med ank. 1905.  Om du ønsker å ha litt mer tid i Namsos kan du ta en senere buss til Steinkjer med avr. kl.1630 med ank. 1755.  Tog fra Steinkjer kl. 1828 med ank. Trondheim kl.2027.

På lørdag går det buss fra Namsos kl. 1630 ank. 1755 i Steinkjer.  Tog fra Steinkjer kl.1925 ank. Trondheim kl.2132.

Ruteinformasjon:
Båttur til Sør-Gjæslingan: www.fosennamsos.no
Buss: www.tronderbilene.no
Tog: www.nsb.no

Priser:
Buss Namsos – Trondheim (ekspressbussen) kr. 393,-
Buss Namsos – Steinkjer kr. 128,-
Tog Steinkjer – Trondheim kr. 208,-

 

Overnatting:

Dag 1. Meløy
Ørnes hotell er det eneste alternativet i Ørnes sentrum og et naturlig valg i og med tidlig avgang med Hurtigruten neste dag. Ørnes hotell har matservering.  Bilutleie.

Dag 2. Sandnessjøen
I Sandnessjøen sentrum med gangavstand fra bussterminalen ligger:

Rica hotell Syv Søstre.
Like ved bussterminalen. Full-service hotell med restaurant.  Ny restaurant sommeren 2014 og ny romavdeling høsten 2014. 

Hotell Sandnessjøen.
Nytt hotell ca. 300 meter fra sentrumsterminalen og ved småbåthavna.  Full-servicehotell med restaurant og kveldsmatbuffe inkl. i romprisen.

Sandnessjøen Overnatting:
Et godt alternativ  i Sandnessjøen sentrum, ca. 400 meter fra bussterminalen. Her kan man lage sin egen mat.  Felles TV-stue.  Dusj/wc på gangen. 

Lovund:
Lovund Rorbuhotell.  Overnatt i rorbuer med oppredde senger og sluttvask inkludert. Frokost er også inkludert i prisen. Restaurant med høy standard på maten. 
 
Dag 3. Brønnøysund.
I Brønnøysund sentrum er det tre hoteller å velge mellom.  Ønsker du å overnatte i hytte eller leilighet (selvhushold) vil du være avhengig av å leie sykkel eller ta taxi.

Galeasen hotell.
Ligger i på kaia midt i sentrum.  Restaurant.

Thon hotell Brønnøysund

Brønnøysunds største hotell med ny hotellfløy.  Restaurant.

Corner Motell
Ligger midt i sentrum over byens mest populære pub (kan være forstyrrende på fredager og lørdager). Nyoppussede rom.  

Torghatten Camping

Ligger 14 km utenfor sentrum. Tilbyr leiligheter.  Meget bra restaurant.

Mosheim Camping

Liten campingplass ca. 3 km nord for sentrum.  Små men svært trivelige hytter uten privat dusj/wc.

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.

Dag 5. Namsos

Det finnes to hoteller i Namsos sentrum som ligger i til busstasjonen.

Rica Rock City Namsos
Et hotell med rocketema som ligger i tilknytning til Rock City senteret (museet). Restaurant.

Tinos hotell
Et mindre hotell i sentrum av Namsos med god italiensk restaurant.  

Namsos Camping

Ligger 5 km nord for sentrum ved flyplassen.  Du kan komme deg hit med buss på ettermiddagen og tilbake på morgenen, men da kun på hverdager.  Namsos camping har både store og små hytter.  

Du kan bestille overnattingene selv ved å følge oppgitte linker eller du kan velge å la oss gjøre jobben for deg.  Vi kjenner Kystriksveien og de ulike overnattingsalternativene og kan legge opp turen slik at den er best mulig tilpasset dine ønsker og behov.
Med båt og buss går ferden nedover verdens vakreste kyst.  Første stopp er Ørnes med muligheter for kveldstur på Glomfjordfjellet, før man tar Hurtigruten neste dag til Sandnessjøen. For den som vil ha en øyopplevelse er det mulig å ta turen til Lovund (med overnatting).  Tredje dag går turen til Brønnøysund.  Her besøker du Torghatten.  Siste dagen går turen fra Brønnøysund til Trondheim, men har du en ekstra dag anbefaler vi å ta en natt i Namsos først.

  
Kontaktinformasjon:
Kystriksveien Reiseliv
PB 91
7701 Steinkjer
Tel: +47 74 40 17 17